Turistički sektor gubi 200 milijardi dolara zbog pandemije korona virusa

S obzirom na to da je pandemija korona virusa paralizovala globalna putovanja, protok turista je gotovo prepolovljen u prvim mesecima godine, kako otkriva UN World Tourism Organization...

Umesto da kao i uvek do sada bude sam procvat turističke sezone, mesec april se pokazao kao prava katastrofa, sa internacionalnim dolascima koji su plai za čak 97 procenata prema UNWTO procenama. To je ujedno za 40 posto veći pad u odnosu na mart.

„Između januara i aprila ove godine, internacionalni turizam doživeo je pad od 44 %, što se može prevesti u gubitak od oko 195 milijardi dolara“, kažu iz ove agencije.

Procenjujući moguću ekonomsku propast pod uticajem pandmeije, UNWTO su prethodno rekli da će restrikcije na temu putovanja odneti između 910 milijardi i 1.2 triliona dolara u sektoru turizma, ugrozivši pritom 120 miliona radnih mesta. Kada su predstavili tri moguća scenarija, čak i onaj najbolji od njih predviđa pad od 58 %.

„Iznenadni i masivni pad u turističkim brojkama preti radnim mestima i ekonomijama. Samim tim, od vitalnog je značaja resetovati turizam, učiniti ga prioritetom i upravljati njime odgovorno“, izjavio je generalni sekretar UNWTO, Zurab Polikašvili.

U drugom izveštaju koji je predstavljen prošlog utorka, agencija je primetila da iako je kriza daleko od rešenog problema, ovaj sektor polako počinje da oživljava jer brojne zemlje opuštaju svoje restrikcije. Prema njihovim podacima, brojne zemlje širom sveta koje su otvorene za goste iz drugih zemalja već su podigle svoje brojke u odnosu na prethodni mesec.

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Business