Superjahta ruskog milijardera Andreja Molčanova za dlaku izbegla zaplenu

Za one koji misle da je superjahta Nord jedini mamut otvorenog mora koji je pobegao iz čvrstih ruku vlasti, postoji još jedna lepotica koja je doplovila do sigurnih obala.

Superjahta Aurora Andreja Molčanova vredna 120 miliona dolara trenutno plovi istočnim Mediteranom prema Gečeku u Turskoj. Roman Abramovič je postavio kurs bezbednog pristajanja svojih superjahti u turske vode sa superjahtom Solaris vrednom 600 miliona dolara i megajahtom Eclipse vrednom 700 miliona dolara, a njegov prijatelj milijarder, Aleksandar Abramov, sledio je njegov primer i otplovio svojim brodom Titan vrednim 100 miliona dolara iz Sueckog kanala da bi našao utočište u turskim vodama.

Vlasti su htele da zarobe prelepu jahtu, ali nisu mogle da dokažu vlasništvo, pa je luksuzni brod otplovio u Tursku nakon popravke.

Upoznajte fantastičnu jahtu Aurora:

Winch Design tim je dao sve od sebe da jahta Aurora izgleda raskošno. Inspirisana u velikoj meri erom art dekoa, jahta se u početku zvala Project Gatsby. Raskošna lepotica izgleda sjajno sa najsavremenijim osvetljenjem na svakoj palubi, velikim lučnim svetlom na glavnom stepeništu i bogatim nameštajem od mahagonija i nerđajućeg čelika. Jahta koja vas prevozi do burnih 20-ih je prošarana sa nekoliko porodičnih prostora i može da primi do 12 gostiju u 6 kabina. Posada od 22 člana osigurava nezaboravno luksuzno iskustvo jedrenja, dok se na jahti nalaze mnoga društvena mesta, kao što su velika trpezarija, masivni dnevni boravak sa panoramskim pogledom na prirodno okruženje, đakuzi na gornjoj palubi, bazen i igračke.

Zahvaljujući dva motora MTU 2719 HP, ona postiže najveću brzinu od 18 čvorova i krstari brzinom od 16 čvorova. Elegantna Aurora takođe nudi maksimalni domet od 5000 nautičkih milja sa rezervoarom za gorivo od 200000 litara i nosi 28000 litara sveže vode u svojim rezervoarima za vodu.

Jedini aspekt inspirisan prošlim vremenima je njen raskošan enterijer. Inače, ona je nesumnjivo visokotehnološka sa motorima sa niskim emisijama, prigušenjem zvuka i vibracija, stabilizatorima nulte brzine, sistemom za drobljenje stakla, preradom otpadnih voda itd.

Ko je Andrej Molčanov?

Andrej Molčanov ruski milijarder

Molčanov je najpoznatiji kao osnivač i većinski akcionar LSR grupe. U 2019. godini smanjio je svoje vlasničke udele u LSR Grupi na 50,33% prodajom akcija i od tada je generalni direktor LSR Grupe. Diplomirani ekonomista na Državnom koledžu u Sankt Peterburgu uživao je u neto vrednosti od 950 miliona dolara u 2019. Danas vredi 1,2 milijarde dolara kao vodeći investitor u oblasti nekretnina.