Superjahta Alaiya iznenada se pojavila u Grčkoj

Nakon što je uređaj za praćenje bio isključen više od mesec dana, superjahta Alaiya vredna 300 miliona dolara, povezana sa sankcionisanim ruskim oligarhom Ališerom Usmanovim, iznenada se pojavila u Grčkoj.

Superjahte povezane sa sankcionisanim ruskim oligarsima i dalje se očajnički bore širom sveta kako bi izbegle da ih zaplene SAD i njihovi saveznici. Najmanje devet superjahti u ruskom vlasništvu prekršilo je pomorski zakon isključivši svoje transpondere za praćenje kako bi ostale skrivene. Jedna od njih je Alaiya za koju se veruje da je u vlasništvu ruskog milijardera Ališera Usmanova, koji se često opisuje kao „omiljeni“ oligarh predsednika Putina.

Međutim, 111-metarska superjahta se iznenada ponovo pojavila na sajtovima za praćenje pomorskog saobraćaja koji pokazuju da se plovilo trenutno nalazi u Evropi umesto u Rusiji ili u prijateljskim vodama. Još u aprilu, Savezna policija te zemlje zaplenila je u Nemačkoj najcenjeniji posed Usmanova, gigantsku jahtu Dilbar. Procenjena na 750 miliona dolara, superjahta dužine 156 metara bila je na remontu u Nemačkoj od oktobra 2021. Zaplena Dilbar jahte je bila veliki gubitak za Usmanova i logično je da bi ruski milijarder mogao da pribegne očajničkim merama da zaštiti svoju imovinu od zaplene.

Iako Alaiya nije tako velika i skupa kao Dilbar, ona je i dalje izuzetno lepa i luksuzna. U maju mesecu, jahta je bila u blizini Maldiva pre nego što je „nestala“. Nakon nedelja tišine jahta se ponovo pojavila u lučkom gradu Palajo Faliro u Grčkoj, navodi MarineTraffic. Ono što je interesantno je da ponovnim pojavljivanjem u Evropi jahta rizikuje da bude zaplenjena, čak i ako će vlastima biti teško da dokažu vlasništvo.

Superjahtu od 111,5 metara konstruisao je nemački brodograditelj Lurssen 2019. godine, a debitovala je na Sajmu jahti u Monaku 2019. Iako je prvobitno nosila naziv TIS, luksuzno plovilo je nekoliko puta preimenovano u poslednje tri godine, uključujući Lady Gulya i konačno sadašnje ime – Alaiya.

Superjahta je prošla remont 2020. godine, tokom koje je njen prepoznatljivi tamnoplavi trup ofarban u malo manje upadljivu bež završnu obradu. Za izvanredan eksterijer i enterijer jahte zadužen je poznati Winch Design. Alaiya ima čelični trup i aluminijumsku nadgradnju, a prostire se na šest paluba.

Luksuzna superjahta je dovoljno velika da udobno primi do 18 gostiju u 9 kabina i za njeno održavanje je potrebna posada od 38 članova. Dizajn enterijera je zaista zapanjujući - sve je luksuzno, od upotrebe mermera Calacatta Vogli do zlatnih rukohvata. Jahta za uživanje ima bioskop, teretanu, čajnu sobu inspirisanu Parizom, heliodrom i prostrani klub na plaži sa spa centrom. Pokreću je MTU motori, od kojih svaki može da proizvede 4350 KS, zahvaljujući kojima superjahta može da postigne maksimalnu brzinu od 18 čvorova i brzinu krstarenja od 13 čvorova.  

Luxury Experience