Španija predlaže zatvaranje luka za ruske oligarhe zbog situacije u Ukrajini

Kako navodi ministar spoljnih poslova Španije, ruski milioneri i milijarderi ne bi trebalo da uživaju u prosperitetu koji potiče od demokratije i mira…

Španski ministar spoljnih poslova predložio je zatvaranje evropskih luka za ruske brodove, kao deo sankcija koje bi trebalo da kazne Moskvu zbog napada na Ukrajinu. To bi primoralo ruske oligarhe da plate svoj deo ceha ruske politike spoljnih poslova, kako navodi Hose Manuel Albares.

Ministar je objašnjavao da upotreba individualnih sankcija Evropske Unije protiv ruskih građana uključuje “zatvaranje evropskih luka za jahte milijarderskih oligarha iz Rusije”. Ova mera bi trebalo da ih spreči da uživaju u “stabilnosti i prosperitetu koji donose sloboda, demokratija i mir, što su ujedno stubovi na kojima je Evropska Unija izgrađena”.

Ova opaska došla je kao komentar na priču koja je prenošena u čitavoj Evropi, a koja uključuje ukrajinskog mehaničara, koji je navodno pokušao da sabotira brod svog poslodavca kod kog je radio deset godina, a koji je bio ukotvljen na Majorki.

Osumnjičeni je prema navodima rekao nakon hapšenja da je njegov šef zapravo stariji zvaničnik ruske državne kompanije koja se bavi proizvodnjom oružja, te da je stoga “kriminalac koji zarađuje novac prodajući oružje koje će sada ubijati Ukrajince”. Sabotaža je bila akt osvete, kako je rekao sudiji.  

Mnoge nacije Evropske Unije, a potom i sama Unija, zatvorile su svoj vazdušni prostor za ruske putničke avione zbog akcije u Ukrajini, dok im je Moskva uzvratila istom merom.