Slika „Le Grand Canal“ Kloda Monea oborila rekorde na Sotheby's aukciji

Kolekcionari umetnosti voljni su da plate ogromne sume da bi se dočepali klasika, a to dokazuje i nedavna prodaja slike Kloda Monea iz 1908.

„Le Grand Canal et Santa Maria della Salute“ je prodata za neverovatnih 56,6 miliona dolara na Sotheby's aukciji u Njujorku.

Poznata kao najbolja njegova slika koja je stvorena, ovo remek delo proglašeno je za najvredniju sliku Venecije koju je umetnik ikada prodao na aukciji, kao i najvrednijim pogledom na Italiju od strane bilo kog umetnika. 

Umetničko delo koje oduzima dah prikazuje čiste poteze četkice boje i svetlosti i predstavlja oličenje Moneovih revolucionarnih impresionističkih inovacija. Ranije je slika bila izložena u palati Griti u Veneciji na jednodnevnoj izložbi i ovo je prvi put da se slika vratila u grad otkako je tamo naslikana pre više od 100 godina.

Druge Moneove slike koje su prodate po sličnim cenama uključuju izuzetan rezultat od 50,8 miliona dolara postignut prošlog novembra za Moneovu „Coin du bassin aux nymphéas“ iz 1918. i „Le Bassin aux nymphéas“, koja je prodata za 70,4 miliona dolara u maju 2021.