Ruski oligarh pretvara Skorpios u svoje privatno umetničko ostrvo

Privatno ostrvo Aristotela Onazisa, koje ruski oligarh Dmitrij Ribolovljev trenutno pretvara u odmaralište za superbogataše, imaće kolekciju umetničkih dela visokog profila...

Ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev renovira malo grčko ostrvo Skorpios i transformiše ga utočište luksuza sa 200 miliona dolara viška. Ostrvo od 200 hektara je bilo mesto gde se bivša prva dama Džeklin Kenedi udala za Aristotela Onazisa (grčkog tajkuna, a potom i vlasnika Skorpiosa) 1968. godine.

Međutim, u narednim danima, ostrvo Skorpios će zauvek biti poznato kao Ribolovljevo ostrvo umetnosti. U ultraluksuznom odmaralištu biće smeštena ne samo najskuplja već i neuporediva dela velikih umetnika 20. veka u oblasti arhitekture i skulpture.

Smeštaj će biti vrhunski u luksuznom hotelu poznatom kao „VIP kompleks“, gde se gosti mogu podmladiti u spa centru ili opustiti u sportskom kompleksu. Drugi dodaci na prvom umetničkom ostrvu ove vrste biće konferencijski centar, fudbalsko igralište i konjički centar, što je verovatno značajno mesto za milijardere koji jašu konje. Slično tome, milijardere koji jedre na superjahtama će takođe privući vrhunska turistička destinacija zahvaljujući prostranoj luci za smeštaj velikih jahti.

Do 2024. godine, malo grčko ostrvo Skorpios otvoriće svoja raskošna vrata i za bogate i za ljubitelje umetnosti. Skorpios će posetiocima približiti prirodu sa farmom i vinogradom, dok će za zabavu pružiti amfiteatar. Porodica Ribolovljev planira da koristi ostrvo u privatnom vlasništvu neko vreme, a ostrvo će potom biti dostupno za iznajmljivanje.

Na „ostrvu umetnosti“ može boraviti 50 gostiju istovremeno za ogroman iznos. Minimalni troškovi smeštaja biće 1-2 miliona dolara nedeljno za iznajmljivanje celog kompleksa. Tajkun Dmitrij Ribolovljev dugo je sanjao o raskošnoj utopiji nakon što je „oduzeo“ imovinu od ruskog kolege Romana Abramoviča, koji je takođe bio zainteresovan za kupovinu Skorpiosa. Drugi istaknuti biznismeni koji su takođe bili zainteresovani za kupovinu ostrva bili su Đorđo Armani i Bil Gejts. Ribolovljev ih je sve pobedio i kupio Skorpios na 99-godišnji zakup za 150 miliona dolara 2013. godine.

Dmitrij Ribolovlev, 391. na Forbsovoj listi milijardera za 2021. godinu, jedan je od 10 najboljih svetskih kolekcionara umetničkih dela. Ruski magnat koji se bavi proizvodnjom đubriva ima ogromnu neto vrednost (6,7 milijardi dolara) i umetničku kolekciju koja odgovara njegovom bogatstvu. Čovek koji je potrošio skoro milijardu dolara na evropsku imovinu, uključujući grčko ostrvo Skorpios, takođe je uložio još dve milijarde dolara u 38 dela, od Leonarda da Vinčija do Pabla Pikasa. Njegova obimna umetnička kolekcija uključuje dela poput aktova Amedea Modiljanija i "Vodenih ljiljana" Kloda Monea.

Investitor i milijarder je većinski vlasnik i predsednik fudbalskog kluba AS Monako. Najveći deo svog bogatstva zaradio je kao predsednik ruskog proizvođača đubriva Uralkali i prodao svoj većinski udeo trojici oligarha povezanih sa Kremljom za 6,5 milijardi dolara 2010. kada se preselio u Monako. Vlasnik superjahte Ana i prelepog umetničkog ostrva Skorpios takođe poseduje privatni avion Erbas A319CJ, jahtu ClubSwan 125, nazvanu Skorpios po grčkom ostrvu, imanja na Floridi, Havajima, Njujorku, Monaku, i Maison de L'Amitie sa 18 spavaćih soba u Palm Biču na Floridi koje je kupio od Donalda Trampa za 95 miliona dolara 2008. Otac dvoje dece se takođe družio sa legendarnim američkim glumcem Vilom Smitom, a 2011. je kupio njegovo imanje za 20 miliona na Havajima.

Ostaje da se vidi da li će kultna ružičasta vila na ostrvu, prvobitno štala u vreme Onazisa, biti pretvorena u muzej - mogućnost koju je tajkun navodno već neko vreme razmatrao.

Procenjuje se da će izgradnja svih preostalih projekata biti završena do leta 2024. godine.

Luxury Experience