Ruski milijarder tuži francusku vladu zbog zaplene njegovih jahti

Prirodno je boriti se za stvari koje volite, a sankcionisani ruski milijarder Aleksej Kuzmičev je to dokazao tako što je otišao korak ispred tvrdeći da carinski službenici nisu imali pravo da zaplene njegove jahte uprkos tome što je na listi sankcija EU.

Zvuči bizarno, ali Filip Blanšetije, Kuzmičevov advokat koji je u sredu izneo slučaj pred sudom u Parizu, rekao je: „Ako posedujete imovinu za svoju ličnu upotrebu, poput jahte, imate pravo da je koristite iako ste na listi sankcija EU. Ne znam zašto bi neko pravio razliku kada je u pitanju jahta.“

Inače, u pitanju su jahte „La Petite Ourse“ i „La Petite Ourse II“, usidrene u gradovima Antib i Kan na Azurnoj obali. Kuzmičev je trebalo da nauči lekciju od Ališera Usmanova, koji je posedovao mnogo luksuzniju superjahtu, Dilbar vrednu 800 miliona dolara, ali je sud odbio njegovu molbu. U poređenju sa Dilbar jahtom „La Petite Ourse“ i „La Petite Ourse II“ su patuljci sa jednako malim šansama za pobedu protiv carinskih službenika.

Blanšetije je izjavio da su carinski službenici prešli okvire koje je odredila EU tokom zaplene imovine Kuzmičeva. „Imobilizacija jahte nije mera zaplene, to je kao napad", rekao je on. „Ne možete više pomerati jahtu ako ste je zamrzli". On je takođe rekao da bi sankcionisani pojedinci trebalo da nastave da koriste zamrznutu imovinu za ličnu korist, kao što je slučaj sa njegovom pariskom vilom, vilom u Sen Tropeu, pa čak i njegovim automobilima.

Motorne jahte „La Petite Ourse“ i „La Petite Ourse II“ je izgradilo brodogradilište Wally, koje je odgovorno za enterijere i eksterijere od fiberglasa. Jahte primaju sedam gostiju u tri kabine i imaju četiri člana posade. La Petite Ourse dospeva u kategoriju superjahti jer je dugačka 26 metara (jahta mora da bude 24 metra ili duža da bi se mogla nazvati superjahtom). Pokreću je dvostruki dizel Caterpillar (C12) motori od 385 KS, udobno krstari brzinom od 12 čvorova i dostiže maksimalnu brzinu od 15 čvorova. Druga varijanta „La Petite Ourse II“ je delila slične karakteristike, ime i takođe ju je izgradilo brodogradilište Wally, s tim što je dužine 17 metara. Procenjuje se da jahte vrede 76 i 22 miliona dolara.

Prema Forbsu, Aleksej Kuzmičev (59), suosnivač Alfa-Bank, najveće privatne banke u Rusiji, ima neto vrednost od oko 6,2 milijarde dolara. On je u martu stavljen na listu sankcija EU zbog bliskih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i poznat je kao jedna od najuticajnijih ličnosti u Rusiji. Akcionar u VimpelCom, Alfa-Bank i X5 Retail Group prodao je svoj udeo u energetskom poduhvatu TNK-BP državnoj naftnoj kompaniji Rosneft za 2,5 milijardi dolara u martu 2013. Ovaj potez je katapultirao njegovo bogatstvo na neverovatnih 8,8 milijardi dolara. Prilično dostignuće za nekoga ko je u ranim danima radio u vojsci kao radio-operater. Pored zaplenjenih motornih jahti, biznismen milijarder poseduje vilu od 42 miliona dolara u Njujorku.

Luxury Experience