Ronaldo postao prvi milijarder u svetu sporta

Portugalski fudbaler zaradio je 105 miliona dolara tokom protekle godine, igrajući za Juventus…

Iako postoji veliki broj ljudi koji će vam reći da Kristijano Ronaldo nikada neće biti bolji od Lionela Mesija, postoji makar jedna oblast u kojoj portugalski fudbaler pobeđuje svog dugogodišnjeg rivala. Forbs magazin ga je upravo proglasio za najplaćenijeg sportistu i prvog milijardera ove vrste.

Slavni sportista doalzi na četvrtom mestu najnovije Celebrity 100 liste, jer je zaradio 105 miliona dolara – pre poreza – tokom prethodne godine. Taj zbir, koji sadrži platu i reklamne ugovore, pomerio je njegovu ukupnu zaradu preko cifre od milijarde dolara.

Tako je tridesetpetogodišnjak, koji je postigao 725 golova u svojoj karijeri, postao treći sportista koji je dostigao ovaj nivo dok je još uvek aktivan u sportu. Pored njega, na listi se nalaze Tajger Vuds i Flojd Mejveder. Ipak, za razliku od svojih kolega, golfera i boksera, Ronaldo je uspeo da dostigne tu cifru dok se i dalje bavio svojim sportom.

Ronaldo, koji trenutno odrađuje svoju drugu sezonu u Juventusu, zaradio je šezdeset miliona dolara plate tokom protekle godine, čak i nakon smanjenja od 30 posto zbog proglašenja pandemije koronavirusa u aprilu. Zvezda, koja je takođe igrala za Sporting Clube de Portugal, Manchester United i Real Madrid, dobila je 650 miliona dolara plate tokom svoje karijere, a prema navodima, ta cifra će doći do 765 miliona kada njegov trenutni ugovor istekne u junu 2022.godine.

Pored svoje neverovatne plate, Ronaldo je zaradio dodatnih 45 miliona dolara od svojih reklamnih ugovora – 20 miliona dolara dobio je od kompanije Nike, sa kojom ima životni ugovor. Pored toga, on promoviše Herbalife, Clear šampon i farmaceutsku kompaniju Abbott.

Inače, Ronaldo nije najplaćeniji sportista sveta – ta titula pripada Rodžeru Federeru, koji je inače na trećem mestu liste. Odmah ispod Ronalda, nalazi se njegov rival Mesi, koji je zaradio 104 miliona dolara tokom prethodnog perioda. Veruje se da će se i Mesi naći na listi milijardera u svetu sporta iduće godine.