Ruski oligarh polako ostaje bez svoje imovine

Pogođen jakim sankcijama, ruski milijarder je primoran da proda svoju telekomunikacionu kompaniju Truphone vrednu 512 miliona dolara...

Oligarh Roman Abramovič, koji je nekada uživao u raskošnim zabavama na fantastičnim superjahtama Eclipse i Solaris, živeo je životom iz snova i posedovao je nekoliko preduzeća. Isti oligarh sada proživljava svojevrsnu noćnu moru. Njegova neto vrednost pala je na skoro polovinu sa 14 milijardi dolara na 8,9 milijardi dolara.

Jedna od milijarderovih kompanija „Truphone“ prodaje se za samo 1 dolar dvojici evropskih preduzetnika. Dobro ste pročitali, Truphone, kompanija za mobilnu mrežu sa sedištem u Londonu, prodaje se za manje od cene jedne flašice vode.

Truphone trenutno vredi ogromnih 512 miliona dolara. Kompanija je vredela 410 miliona dolara 2020. i dobila je skoro 375 miliona dolara investicija od Abramoviča i njegovih poslovnih partnera Aleksandra Abramova i Aleksandra Frolova.

Ne radi se o tome da kompanija nije dobro poslovala, ali zbog sankcija Romanu Abramoviču on mora da se odvoji od svog poduhvata po nepovratnoj ceni. Prema rečima upućenih posao će biti zaključen u junu. Novi vlasnici Truphone kompanije biće nemački biznismen Hakan Koč i njegov poslovni partner Piros Kusios. Koč će imati 90 odsto akcija, a Kusios 10 odsto.

Sa sedištem u Londonu, Truphone ima kancelarije u deset zemalja raspoređenih na četiri kontinenta. Vest da se kompanija vredna 512 miliona dolara prodaje za mizeran 1 dolar je zaista šokantna.

U slučaju telekom kompanije Truphone, Abramoviču će biti dozvoljeno da nadoknadi do jedne trećine svoje prvobitne investicije, ali neće dobiti ništa od toga sve dok je pod sankcijama.