Roman Abramovič „prebacio“ luksuznu jahtu prijatelju na dan invazije na Ukrajinu

Ruski oligarh se može pohvaliti ekstravagantnom linijom jahti (postoji najmanje pet povezanih sa Abramovičem), od kojih velike megajahte Eclipse i Solaris zajedno vrede blizu 1,3 milijarde dolara. Među njegovim drugim, manje raskošnim, ali elegantnim jahtama je Aquamarine duga 50 metara koja vredi 40,3 miliona.

Prema istrazi, 24. februara je vlasništvo nad jahtom prešlo sa kompanije koju je ranije kontrolisao Abramovič na njegovog bliskog saradnika, ruskog biznismena Davida Davidoviča.

Danas je skromno plovilo po Abramovičovim standardima prekriveno skelama i postavljeno ispod hangara u suvom doku u holandskoj luci Vlisingen. Davidovič je rekao da je vlasnik Aquamarine jahte i kompanije sa sedištem u Džersiju, MHC Jersey Ltd, registrovane kao vlasnik jahte u pomorskoj bazi podataka MarineTraffic.

„Mogu da potvrdim da sam vlasnik MHC Jersey Ltd i jahte Aquamarine“, rekao je Davidovič u pisanoj izjavi.

Abramovičeva megajahta od 610 miliona dolara, Solaris i megajahta Eclipse od 590 miliona dolara, stekle su status slavnih, dok relativno skromnija (još uvek otmena) Aquamarine od 40,3 miliona dolara možda nije u centru pažnje, ali je i dalje blistavi dragulj u Ambramovićevoj imovini.

Šta znamo o Aquamarine jahti?

Holandski brodograditelj Heesen Yachts stoji iza Aquamarine, prve superjahte u svojoj novoj klasi 5000 Aluminium. Izgrađena u potpunosti od aluminijuma, ova motorna jahta je prva te vrste ispod 500 GT koja je usklađena sa IMO Tier III.

Dok su arhitekti Heesen Yachts dali Aquamarine elegantan trup, Omega Architects su kreirali sportski eksterijer, a italijanski dizajner Kristiano Gato je dizajnirao neverovatne enterijere inspirisane Japanom.

Prema Heesen kompaniji, Aquamarine je „savršena jahta za krstarenje Bahamima i kristalno čistim vodama Mediterana“.

Aquamarine je brza jahta koja može udobno da primi 12 gostiju u četiri apartmana na donjoj palubi. Vlasnik boravi u glavnom apartmanu koji se nalazi na glavnoj palubi. U poređenju sa drugim Abramovičevim superjahtama koje se razmeću sa 8 i 9 paluba, respektivno, Aquamarine je mnogo manja. Međutim, ono što joj nedostaje u veličini, Aquamarine nadoknađuje elegancijom. Ostale istaknute karakteristike uključuju podignutu krmenu palubu okruženu kolekcijom jastuka za sunčanje. Višenamenska tenderska garaža pune visine služi i kao luksuzni klub na plaži koji se direktno povezuje sa platformom za plivanje.