Roman Abramovič je spreman da se bori protiv američkih vlasti

Sankcionisani milijarder je angažovao firmu sa sedištem u Njujorku sa advokatima kojima plaća 1.900 dolara na sat i planira da vrati svoje prizemljene privatne avione.

Očigledno, Abramovič je borac koji ne odustaje tako lako. Sankcionisani ruski milijarder Roman Abramovič angažovao je advokate koji koštaju do 1.900 dolara na sat. Nakon što je bio primoran da proda svoj cenjeni fudbalski klub Čelsi zbog sankcija i oprosti se od uživanja na svojim ogromnim Eclipse i Solaris jahtama, on nije spreman da se rastane od dva aviona zbog navodnih kršenja sankcija.

Privatni avioni su prekršili pravila sankcija leteći za Rusiju u martu. Advokatska firma Kobre & Kim sa sedištem u Njujorku će ga zastupati po ceni do 1.900 dolara na sat da bi osporila nalog koji dozvoljava konfiskaciju njegovog Boinga 787-8 Dreamliner i Gulfstream G650ER za koje SAD kažu da Abramovič poseduje ili kontroliše.

U martu su britanske vlasti zaplenile dva privatna aviona vredna 60 miliona dolara „desne ruke“ Romana Abramoviča, Judžina Švidlera. Ova vest dolazi nakon što je privatni Boeing 787 Dreamliner prizemljen na neodređeno vreme u Dubaiju.

Bilo mu je zabranjeno da dobija dopunu goriva, rezervne delove, usluge održavanja ili popravke osim ako ne dobije posebnu dozvolu vlade SAD. Sada kada Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država kreće da zapleni Abramovičeve privatne avione čija je ukupna vrednost procenjena na više od 400 miliona dolara, ruski oligarh je spreman za bitku.

„Kobre & Kim ima zadovoljstvo da ponudi svoju pomoć u pitanjima od pravnog značaja kako bi se osiguralo da se zakon pravično primenjuje“, rekao je Majkl Kim, suosnivač firme u saopštenju.

Zbog Abramovičeve uključenosti u mirovne pregovore i humanitarne napore, „pravilan i pravičan proces u vezi sa bilo kojim pravnim ili administrativnim pitanjima je od suštinskog značaja kako bi se osiguralo da njegovi napori ne budu ometani“.

Kako će se završiti ovaj spor i da li će avioni Abramoviča biti zaplenjeni saznaćemo uskoro!