Prestolonaslednik Saudijske Arabije predstavlja svoj novi neverovatni projekat

Saudijski prestolonaslednik MBS planira da izgradi staklenike koji će biti tri puta veći od Central Parka u Njujorku.

Svojim sopstvenim veštačkim klimatom, uzgajaće useve tokom cele godine usred pustinje i hraniti milione stanovnika ambicioznog urbanog projekta Neom.

Saudijski prestolonaslednik Mohammed Bin Salman može da uradi nezamislivo, a ako je napredak njegovih mega projekata, Neom i Red Sea, pokazatelj, zaista postiže ono što se smatralo nedostižnim. Čovek koji je osmislio grad u pustinji dug kilometar, angažovao je holandsku kompaniju za staklenike kako bi uzgajao useve u pustinji. Bez obzira na sušni pejzaž i ekstremne letnje uslove, kompanija Van der Hoeven Horticultural Projects će pretvoriti ambicioznu viziju vladara u cvetajuću stvarnost, doslovno.

Za početak, površina hortikulturnog područja veličine 15 fudbalskih terena na periferiji Neoma obuhvataće hortikulturnu oazu. Cilj transformacije grada Neoma u najosamostaljeniji region na svetu, pružajući raznovrsnu i zdravu hranu uz očuvanje prirodnih resursa, prvo će biti ostvaren putem dva testna objekta izgrađena u različitim klimatskim zonama, rasprostranjenih na 110.000 kvadratnih metara.

Majkl Šonmakers, nedavno imenovani izvršni direktor kompanije Van der Hoeven, izjavio je: "Dizajniranje, izgradnja i upravljanje ugovorom o ovoj veličini je bez presedana u industriji i zato smo veoma zadovoljni što smo izabrani. Kao Van der Hoeven, imamo bogatu tradiciju u stvaranju održivih hortikulturnih rešenja prema najvišim tehničkim i ekološkim standardima. Obim ovog ugovora nam omogućava da ostvarimo i pokažemo najnovije tehnologije, s ciljem da hortikulturnu industriju unapredimo na globalnom nivou u pogledu klimatske kontrole sa karbonskom neutralnošću, efikasnim upravljanjem vodom i uzgojem i berbom useva vođenih veštačkom inteligencijom."

Holandska kompanija ima ugovor sa saudijskom vladom vredan 120 miliona dolara, koji uključuje izgradnju dva pilotska staklenika do kraja 2024. godine. Testni objekti su opremljeni novim solarnim i morskom hlađenjem koje ne zavisi od upotrebe fosilnih goriva. Grad Neom zaista postaje revolucionaran.

Koliko ljudi će živeti u gradu Neom?

Rasprostirući se na 26.500 kvadratnih kilometara duž obale Crvenog mora, Neom će biti podeljen na deset regiona, uključujući Sindalah, The Line, Trojenu i Oksagon. Ova futuristička adresa će do 2026. godine primiti 450.000 ljudi, a do 2030. čak 2 miliona. Ultra-ambiciozan linearni projekat The Line će primiti devet miliona stanovnika prema očekivanjima. Pomenuti staklenici, zajedno sa inovativnom vertikalnom poljoprivredom, pomoći će Neomu da postane samostalan i istovremeno odgovoran prema životnoj sredini. MBS je instalirao 750.000 solarnih panela u okviru nastojanja za održivost razvoja, osiguravajući ispunjenje svih obećanja o očuvanju zelenila i čistoće.

Saudijska Arabija ima nepovoljnu klimu za uzgoj useva -

Sa pustinjskom klimom koja varira od 43°C u unutrašnjosti do 38°C na obalnim područjima tokom leta, ne može se očekivati bujni zeleni pejzaž. Štaviše, prosečna godišnja količina padavina u većem delu zemlje je manja od 150 mm, što je još jedan odgovor na uzgoj useva. Gorepomenuto objašnjava zašto Saudijska Arabija trenutno uvozi oko 80 posto svoje hrane.

Luxury Experience