Portret Merilin Monro je najskuplje umetničko delo ikada prodato na aukciji

Merilin Monro je ponovo u svim vestima, ne zbog njene prozirne haljine koju je obukla rijaliti TV zvezda Kim Kardašijan, već zahvaljujući portretu pop umetnika Endija Vorhola.

Aukcija za čuveni portret Merilin Monro "Shot Sage Blue Marilyn“ je održana i najpoznatije delo Endija Vorhola iz 1964. prodato je za rekordnih 195 miliona dolara nepoznatom kupcu.

„Prodali smo najskuplju sliku 20. veka“, rekao je stručnjak Aleks Roter iz aukcijske kuće Christie's. "Ovo je veliko dostignuće."

Delo je deo seta od četiri portreta legendarne glumice poznato kao „Shot Marilyn“, od kojih svaki ima drugačiju boju pozadine i obično se predstavlja zajedno na izložbama. Umetničko delo je prestiglo sliku Žan-Mišela Baskijata vrednu 110,5 miliona dolara koju je kupio japanski milijarder i vatreni kolekcionar umetnosti Jusaku Maezava na Sotheby's aukciji 2017.

O portretu Merilin Monro, Aleks Roter, predsednik odeljenja za umetnost Christie's 20. i 21. veka, rekao je: „Merilin Endija Vorhola je apsolutni vrhunac američkog popa i obećanje američkog sna koji obuhvata optimizam, krhkost, slavnu ličnost i ikonografiju odjednom.” Uporedo je sa Botičelijevim rađenjem Venere, Da Vinčijevom Mona Lizom i Pikasovom Gospođicom iz Avinjona, „Vorholova Merilin je kategorički jedna od najvećih slika svih vremena… Kad god ovakva slika dođe na aukciju, ona menja tržište, i to ne samo za Vorhola“.

Prema Forbsu, Vorhol je stvorio "Shot Sage Blue Marilyn“ dve godine nakon iznenadne smrti Merilin Monro.