Parče svadbene torte princa Čarlsa i Dajane iz 1981. prodato po „neočekivanoj“ ceni

Parče torte sa venčanja princa Čarlsa i princeze Dajane iz 1981. prodato je na aukciji po „neočekivanoj“ ceni od 2.565 dolara.

Ono je deo jedne od 23 torte napravljene za kraljevsko venčanje, prema aukcionarima. Prvobitno je procenjeno da će koštati između 416 i 693 dolara, ali je bilo toliko interesovanja za početak prodaje da je bilo nemoguće predvideti za koju cifru će se prodati, rekao je aukcionar Kris Alberi.

Na komadu torte nalazi se grb u zlatnoj, crvenoj, plavoj i srebrnoj boji, srebrna potkovica i lišće, kao i bela ukrasna glazura. Parče torte, staro 40 godina, koje je držano u plastičnoj foliji u staroj kutiji za torte, prodato je 2008. godine Dominic Winter Auctioneers. Osim što je bela glazura malo oštećena, torta je dobro očuvana.

Ovo parče sačuvala je Mojra Smit, jedna od ličnih kraljičinih služavki iz Klerens palate. Čuvala ga je umotano u foliji, u cvetnoj kutiji, sa natpisom: "Pažljivo rukujte - svadbena torta princa Čarlsa i princeze Dajane, 29. jul '81."

Iako je Mojra ovo parče prodala još 2008. godine kolekcionaru, torta se opet našla na aukciji. Aukcija je takođe uključila štampane programe ceremonije i reda službe za venčanje. Spisak je uključivao memorijalni meni za kraljevski svadbeni doručak i program sedenja za stolom.

Aukcija je održana samo nekoliko meseci nakon što su sinovi princeze Dajane pristali da pozajme njenu venčanicu kako bi bila izložena javnosti u Kensingtonskoj palati. Automobil koji je princ Čarls poklonio princezi Dajani kao verenički poklon takođe je nedavno izašao na aukciju, a prodat je za više od 72.000 dolara.