Otkrivamo: najskuplji gradovi sveta u doba korone

Pandemija korona virusa izazvala je pravi haos u čitavom svetu…

Čak su i vodeće svetske ekonomije zadobile snažan udarac, što dokazuje porast cena se neverovatnom stopom. Novi izveštaj koji se pozabavio tom temom otkrio je da su Cirih i Pariz najskuplji gradovi sveta u doba pandemije, pobedivši Singapur i Osaku.

Prema izveštaju, Cirih i Pariz su dospeli na sam vrh liste zbog jačanja vrednosti švajcarskog franka i evra. Upasana Dut, vođa Worldwide Cost of Living u The EIU, izjavila je: “Pandemija korona virusa uslovila je slabljenje američkog odlara, dok su zapadno-evropske i severno-azijske valute ojačale, što je dovelo do promene u cenama dobara i usluga. Azijski gradovi su tradicionalno dominirali ovim rangiranjem u poslednjih nekoliko godina, ali je pandemija uskomešala čitav svet, pa čak i našu listu”.

Kako bi došli do podataka koji su im bili potrebni, istraživači koji su radili na stvaranju ove liste poredili su cene 138 artikala u 130 gradova. Problemi sa nabavkom, sa nestašicama toalet papira i testetine doveli su do rasta u ceni, dok je cena stanovanja porasla za 0.3 poena u proseku tokom ove godine.

Top 10 najskupljih gradova za život možete otkriti u našoj galeriji: