Osnivač brenda ZARA će kupiti njujorški stambeni neboder za 500 miliona dolara

Milijarder i osnivač brenda Zara, kupuje luksuznu zgradu od 64 sprata u srcu Menhetna za 500 miliona dolara.

Pionir brze mode Amansio Ortega, osnivač kompanije Inditex, najpoznatije po brendu Zara, odlučio je da kupi ogroman deo nekretnina - neboder od 64 sprata, za 500 miliona dolara. Holding firma španskog milijardera Pontegadea kupila je zgradu od kompanije Carmel Partners.

Zgrada u ulici Dutch 19 u srcu finansijskog okruga Njujorka, je kula od 64 sprata sa skoro 28.000 kvadratnih metara životnog prostora i skoro 500 stanova. Prodajna cena o kojoj se pregovara mogla bi iznositi milion dolara po jedinici. Bez otkrivanja detalja, izvori iz Pontegadee potvrdili su tekuće pregovore koji bi „mogli biti završeni u narednih nekoliko nedelja“.

Iako bi to predstavljalo prvi prodor Pontegadee na američko tržište stambenih objekata, transakcija je u skladu sa investicionom strategijom prikazanom u prethodnim akvizicijama. Pontegadea se fokusira na ono što je u govoru o nekretninama poznato kao „trofejne zgrade“ koje su visokokvalitetne, dobro izgrađene na lokacijama koje se smatraju relativno sigurnim investicijama.

Kupovina zgrade u SAD nije velika stvar za Ortegu, nekada smatranog najbogatijim čovekom na svetu. Trenutno zauzima 22. mesto na Forbsovoj listi, sa bogatstvom procenjenim na 57,5 ​​milijardi dolara. Njegov glavni izvor bogatstva je grupa Inditex, tekstilni gigant koji je osnovao i koji uključuje brendove kao što su ZARA, Bershka i Massimo Dutti. Ortega reinvestira veći deo svog Inditex prihoda u kompanije kao što je Pontegadea, koja se fokusira na nekretnine, ali takođe ima ulaganja u druge industrije kao što su telekomunikacije.

Zanimljivo je da uprkos tome što poseduje ogroman portfolio nekretnina, Amansio Ortega sa suprugom živi u stanu u Korunji u Španiji.

Luxury Experience