Nemačka je zaplenila najveću superjahtu na svetu

Ako je Rusija poznata po svojoj votki, bogati Rusi su poznati po ekstravagantnim superjahtama.

Među vodećim svetskim megajahtama u pogledu veličine, pogodnosti i vrednosti su Solaris i Eclipse Romana Abramoviča i Dilbar ruskog čeličnog giganta Ališera Usmanova. Dok Abramovič daje sve od sebe da spasi svoje jahte od zaplene i ponovo u bekstvu ima megajahtu Solaris vrednu 600 miliona dolara, Usmanov to nije uspeo.

Prema Forbsu, nemačke vlasti Federalne službe kriminalističke policije u luci Hamburg zarobile su jahtu Dilbar vrednu skoro 600 miliona dolara. Istraga o „offshore prikrivanju“ ranog Facebook investitora Usmanova otkrila je da je vlasnica Dilbar jahte bila njegova sestra, Gulbakhor Ismailova.

Na nesreću bogate braće i sestara, spiskovi sankcija EU uključuju sestru Ališera Usmanova, Gulbahor Ismailovu, koja poseduje avion Airbus A340-300 i helikopter (koje joj je preneo njen brat). Prema Forbsu, 63-godišnja državljanka Rusije i Uzbekistana Ismailova takođe poseduje tri vile na italijanskom ostrvu Sardinija ukupne vrednosti 26,5 miliona dolara, kuće i zemljište u hrvatskom primorskom gradu Drače u vrednosti od 5,6 miliona dolara i stan od 620.500 dolara u Letoniji.

Superjahta Dilbar je nesumnjivo bila kruna njene imovine. Sa 380 kvadratnih metara stambenog prostora za 24 gosta, ovaj mamut ima najveći zatvoreni bazen ikada postavljen na jahti. Četvrtom po dužini brodu na svetu potrebna je posada od 100 ljudi za održavanje dok raskošna morska megajahta ima ukupan kapacitet goriva od 1.000.049 litara. Ogromni rezervoari Dilbar superjahte koštaju neverovatnih 783,822 dolara za jedno dolivanje goriva.  

Jedan od vodećih ruskih milijardera, vredan 17,9 milijardi dolara, Ališer Usmanov najveći deo svog bogatstva duguje metalurškim i rudarskim operacijama i investicijama. Osim što je većinski akcionar Metalloinvesta, Usmanov je vlasnik izdavačke kuće Komersant. Ovaj 68-godišnji poslovni magnat je takođe suvlasnik drugog po veličini ruskog operatera mobilne telefonije, MegaFona.