Najskuplji gradovi za život 2022.godine

Na prvom mestu nalaze se oni koje biste tamo i očekivali…

Economist Intelligence Unit (EIU), predstavlja 10 najskupljih gradova za život ove godine, an osnovu Worldwide Cost of Living indeksa, prema kom je cena življenja skočila za 8.1 % ove godine zahvaljujući brojnim faktorima, kao što su vojna operacija u Ukrajini, uz prateće efekte pandemije koja nikako ne želi da odustane.

Upasana Dut, vođa ovog projekta u EIU, izjavila je za CNN: “Možemo jasno videte uticaj u ovogodišnjem indeksu, pri čemu je prosečni rast cena u 172 grada najsnažniji skok koji smo videli u proteklih 20 godina, za koje imamo digitalne podatke. Skok cena goriva u gradovima bio je poprilično visok, kao što je bio prošle godine, ali hrana, režije i kućna dobra postaju sve skuplja i skuplja za one koji žive u gradovima”.

Na ovoj listi najskupljih gradova prvo mesto dele Njujork i Singapur, što je inače prvi put da se Velika Jabuka našla na ovoj poziciji. Treće mesto okupira Tel Aviv, a prate ga Hong Kong i Los Anđeles, koji dele četvrto mesto. Švajcarska ima dva predstavnika na top 10 listi – Cirih i Ženevu, koje prati San Francisko, Pariz i Kopenhagen.

Inače, lista se zasniva na istraživanju preko 400 individualnih cena za više od 200 proizvoda i usluga u 172 grada. Širok opseg kompanija je ispitan kako bi se izmerila fluktuacija u cenama tokom prošle godine.

Luxury Experience