Najmoćniji pasoši godine

U svetu bez korone, mngoi od nas bi sada polako planirali svoj povratak kući sa neke udaljene destinacije ili iz svetske metropole u kojoj smo proveli praznike…

Ipak, kao što svi već znate, to ove godine nije bilo moguće. Uprkos tome, lista najmoćnijih pasoša na svetu ponovo je ugledala svetlost dana. Ovu analizu napravio je Henley Passport Index, godišnj rangiranje svetskih pasoša na osnovu internacionalnih pristupa, odnosno mogućnosti da nosilac pasoša uđe u jednu zemlju bez vize.

Prema ovom istraživanju, Japanci trenutno imaju najviše sreće, sa mogućnošću da posete čak 191 zemlju bez podnošenja zahteva za vizu. Na drugom mestu nalaze se građani Singapura, sa 190 zemalja koje im ne traže ništa više od pasoša. Uprkos Bregzitu, pasoši Ujedinjenog Kraljevstva popeli su se za jedno mesto više u odnosu na prethodnu godinu, dok su pasoši Sjedinjenih Američkih Država zadržali svoju poziciju.

Iako je pre pojave korona virusa bilo očekivano da globalna mobilnost poraste, zajedno sa većom slobodom putovanja, situacija se nije odvijala po planu, jer su brojne zemlje morale da zatvore svoje granice za sve putnike, kao deo mera prevencije protiv širenja pandemije. Samim tim, broj zemalja koje možete posetiti bio je desetkovan.

Otkrivamo vam koji će pasoši biti najmoćniji na svetu ove godine:

1. Japan – 191 zemlja

2. Singapur – 190 zemalja

3. Nemačka i Južna Koreja – 189 zemalja

4. Finska, Italija, Luksemburg i Španija – 188 zemalja

5. Austrija i Danska – 187 zemalja

6. Francuska, Irska, Nizozemska, Portugalija i Švedska – 186 zemalja

7. Belgija, Novi Zeland, Norveška, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD – 185 zemalja

8. Australija, Češka Republika, Grčka i Malta – 184 zemlje

9. Kanada – 183

10. Mađarska – 182

Naša zemlja se nalazi na 38.poziciji ove liste, i naši građani mogu posetiti 134 zemlje bez vize.