Najbogatiji čovek Rusije Aleksej Mordašov spasio megajahtu „Nord“ od zaplene

Sankcionisani ruski milijarderi čine sve kako bi spasili svoje luksuzne jahte od zaplene. Mnogi su potrošili stotine hiljada dolara na gorivo, dugi su obišli pola sveta, dok su neki isključili obavezne transpondere za lokaciju kako bi zaštitili svoje megajahte.

Sankcionisani oligarh Aleksej Mordašov je još jedan tajkun koji je učinio sve kako bi njegova jahta „Nord“ vredna 500 miliona dolara otplovila kući u Rusiju. Megajahta je plovila punom parom uprkos riziku da joj se isključe transponderi za lokaciju. Isključivanje transpondera povećava fatalnu opasnost od nesreća jer maskira prisustvo broda i ovakva akcija se retko očekuje u stvarnom životu i više zvuči kao premisa holivudskog blokbastera.

Ali, da bi spasio jahtu Nord od domašaja vlasti, čelična jahta je krstarila morem i prešla oko 12.413 kilometara. Nord jahta je provela zimu na Maldivima i Sejšelima. Napustila je Sejšele 12. marta i krenula prema Šri Lanki. Prekretnica je bila kada je Nord skrenula ulevo za 90 stepeni pre nego što je stigla u Vladivostok 11. aprila, gde je još uvek u skladu sa pomorskim saobraćajem. Jahta nosi 345.000 litara goriva, a pun rezervoar za putovanje Rusijom koštao je oko 465.000 dolara.

Zašto bi ovaj mali trošak uznemiravao Alekseja Mordašova, ako pomaže da se spasi njegov prelepi luksuzni brod? Uostalom, bogatstvo tajkuna se procenjuje na 21 milijardu dolara. Ne samo da je uspeo da zadrži megajahtu koja košta 500 miliona dolara van vidokruga vlasti EU i SAD, već je bezbedno stigla u Vladivostok.

Nord jahta je napravljena u nemačkom brodogradilištu Lurssen. Dizajn eksterijera i enterijera jahte su delo Nuvolari & Lenard. Ranije poznata kao Project Opus, jahta vredna 500 miliona dolara sastoji se od šest paluba i može da primi 36 gostiju u 20 luksuznih kabina. Njene karakteristike vredne hvale obuhvataju veliki bazen, đakuzi na terasi za sunčanje, spa centar, ronilački centar, bioskop, plažu i prostor za roštilj, kao i garažu.

Najupečatljiviji aspekt ove motorne jahte bogate karakteristikama su dva heliodroma na nivou palube mosta. Dan Lenard iz italijanskog dizajnerskog studija Nuvolari & Lenard je rekao: „Nord je dizajnirana sa jednom idejom: ona mora izazvati snažne emocije kod svakog posmatrača, ne samo svojom veličinom već i samim dizajnom. Niko ne treba da ostane ravnodušan.”

 O Alekseju Mordašovu:

Ruski biznismen milijarder je glavni akcionar i predsednik Severstal, najveće ruske kompanije za proizvodnju čelika i rudarstva. Sa neto vrednošću od 21 milijardu dolara, on je među najbogatijim ljudima Rusije, drugi posle samog Putina. Pored Nord jahte vredne 500 miliona dolara, milijarder je posedovao jahtu od 71 milion dolara, „Lady M“, koju su zaplenile italijanske vlasti. Mordašov kompleks zgrada koji se nalazi u Portisku, na mediteranskom ostrvu Sardinija, vredan 116 miliona dolara, takođe su zauzele italijanske vlasti u martu.