Najbogatiji čovek Kine napušta svoju imperiju i vraća se korenima

Ranije ovog meseca, na svoj pedeset četvrti rođendan, najbogatiji čovek Kine, objavio je da će se povući sa svoje pozicije predsedavajućeg gigantske e-commerce platforme, Alibaba…

Džek Ma, preduzetnik koji je sopstvenim radom postao milijarder, ipak se neće u potunosti penzionisati. On želi da ponovo bude nastavnik.

Sa bogatstvom koje je procenjeno na 40.5 milijardi dolara, Ma je jedan od najbogatijih ljudi planete i veoma je ugledna ličnost – poznat je kao govornik na konferencijama, zagovornik globalizacije i prijatelj svetskih vođa.

Skoro se našao u naslovima brojnih novina zbog upozorenja vezanih za američko-kineski trgovinski rat, insistirajući na činjenici da će to biti “pravi haos” koji će trajati decenijama. Njegov plan da stvori milion radnih mesta u Sjedinjenim Državama, na koji se obavezao nakon što se u januaru prošle godine sreo sa predsednikom Donaldom Trampom, u potpunosti je uništen.

Njegova odluka da se povuče sa vodeće pozicije Alibaba kompanije otvoriće novu eru za ovaj biznis vredan 420 milijardi dolara, koji je sam razvio od web sajta koji je vodio iz svog stana u jednu od najvećih kompanija na svetu.

Njegov put do slave, kao jednog od najvećih kineskih tajkuna je prava holivudska priča.

Prelistajte našu galeriju i saznajte više →