Najbogatiji čovek Evrope sprema se za revoluciju u svetu luksuza

"Era veštačke inteligencije je ovde da podrži ljude u njihovoj potrazi za izuzetnošću, a ne da ih zameni.”

Prestižnu LVMH nagradu za inovacije upravo je osvojio kineski startap FancyTech, specijalizovan za kreiranje filmskih kreacija pomoću veštačke inteligencije.

LVMH i veštačka inteligencija „Made in China“

Na nedavnoj VivaTech ceremoniji u Parizu, FancyTech, kineski startup koji koristi generativnu veštačku inteligenciju za kreiranje video zapisa 3D modela proizvoda, osvojio je glavnu nagradu LVMH Innovation Award.  Bernar Arno, generalni direktor LVMH kompanije, lično je uručio nagradu Morganu Maou, osnivaču FancyTech, ističući značaj savremenih tehnologija u industriji luksuza.

„Svojim uspehom u LVMH Innovation, FancyTech se pridružuje ekskluzivnom krugu dobitnika glavne nagrade LVMH Innovation Award. Ovo je prilika da sarađujemo i doprinesemo transformaciji luksuznog sektora“, naglasio je Bernar Arno tokom ceremonije dodele nagrada u Parizu.

Tržište luksuzne robe na veštačkoj inteligenciji - LVMH nagrada za inovacije 2024.

LVMH nagrada za inovacije, koja se održava po osmi put, etablirala se kao prestižna nagrada za startapove koji teže da revolucionišu luksuzni sektor. Ovogodišnje izdanje privuklo je rekordan broj prijava – preko 1.545 startapova iz 89 zemalja, od kojih su, prema LVMH, 43 odsto osnovale žene. Od toga, 18 najperspektivnijih startapova prošlo je u finale, predstavljajući inovativna rešenja za budućnost luksuzne robe.

FancyTech - da li će startap iz Kine osvojiti Evropu?

FancyTech ne samo da je osvojio glavnu nagradu LVMH Innovation Award, već i nagradu za  "Immersive Digital Experiences". Rešenje kineske kompanije, koje koristi generativnu veštačku inteligenciju (GenAl), obećava da će „transformisati ideje u ubedljiv sadržaj, bez preteranog napora“.

Šta to tačno znači?

Aktivnosti FancyTech se fokusiraju na video produkciju pomoću veštačke inteligencije. Morgan Mao, suosnivač FancyTech kompanije, istakao je značaj ljudskog faktora u radu sa veštačkom inteligencijom, što je postalo glavna poruka ceremonije i ocenjeno je pozitivno od strane žirija.

„Koristim priliku da izrazim svoju zahvalnost LVMH, odnosi se na našu zajedničku strast za tehnologijom i inovacijama. Kombinovanjem uma i mašine, GenAI proširuje neograničenu maštu i kreativnost, ali ne može da zameni srce i čoveka. Počastvovani smo što smo deo ove nove avanture“, naglasio je Morgan Mao.

Zauzvrat, Bernar Arno je naglasio značaj novih tehnologija u istoriji LVMH, misleći na podršku koju kompanija pruža startap kompanijama od 1990-ih. "Startap mentalitet je veoma blizak našim vrednostima: kreativnost, kvalitet, preduzetnički duh i smisao - rekao je Arno prilikom uručenja nagrade. 

LVMH nagrada za inovacije ne bi mogla da se održi bez malo luksuza. Trofeje za ovogodišnje pobednike dizajnirao je vizuelni merchandising tim brenda Dior. Kreirani su korišćenjem internog generativnog AI alata pod nazivom "Inspire" i Murano stakla, a elegantna nagrada uručena je u prilagođenom Louis Vuitton kovčegu.

Luxury Experience