Najbogatija samoostvarena žena dolazi iz Kine

Pre nego što je Žong Huijuan postala samoostvareni matrijarh farmaceutske industrije, sa bogatstvom koje je procenjeno na preko 18.9 milijardi dolara, ona je bila profesor hemije…

Samim tim, ona se malo šaljivo poredi sa Volterom Vajtom, fiktivnim likom iz serije Breaking Bad, koji je zaradio milione dolara zahvaljujući svom poznavanju hemije. Ipak, priča o Žong nema kriminalni aspekt, jer je ona umesto proizvodnje i prodaje metamfetamina odlučila da predvodi kompaniju koja razvija proizvode za lečenje raznih zdravstvenih stanja. Nju i njenog supruga možemo pre uporediti sa porodicom Švarc iz iste serije, koji su vlasnici uspešne biotehnološke kompanije, a koji su prekinuli sve veze sa svojim nekadašnjim partnerom Voltom.

Žong je osnivač, većinski deoničar i predsedavajući odbora kineske farmaceutske kompanije, Hansoh Pharmaceutical, koja se bavi istraživanjem i razvijanjem lekova za oboljenja centralnog nervnog sistema, raka, infekcija i dijabetesa, kao i tretmana za gastrointestinale i kardiovaskularne tegobe.

Ona je vlasnik 66 % udela u kompaniji kroz Sunrise Trust, koji je registrovan na Britanskim Devičanskim Ostrvima, a dobila je oko 750 miliona dolara u dividendama, otkako je Hansoh osnovan 1995.godine.

Žong, koja je rođena 1961., diplomirani je hemičar sa univerziteta Jiangsu Normal, a bila je profesor hemije u školi u Lianjungangu nakon što je dobila svoju diplomu. Njen suprug, Sun Piaojang, radio je u državnoj farmaceutskoj kompaniji u istom gradu.

1995.godine, Žong je odlučila da završi svoju prosvetnu karijeru i osnovala je Hansoh Pharmaceutical sa samo 10 zaposlenih. Njena kompanija je munjevitom brzinom rasla, pa su već 1997.godine imali prihod u visini od 4.5 miliona dolara. Kompanija je potom lansirala svoju prvu fabriku za oralne formulacije 2000.godine, da bi 2016. dobili finansiranje Hillhouse Capital Group, jedne od najvećih privatnih kompanija u Aziji.

Pre nego što su se pojavili na berzi, Hansoh kompanija sakupila je 344 miliona dolara od ključnih investitora, uključujući suvereni zdravstveni fond Singapura, GIC i kinesku investicionu kompaniju, Boyu Capital. Kompanija je sakupila milijardu dolara pre svog zvaničnog debija na honkonškoj berzi 2019.godine, što je njihovu vrednost dovelo do cifre od 10 milijardi dolara.

Nakon prvog dana na berzi, Žong je postala najbogatija samoostvarena žena u Aziji sa bogatstvom koje je procenjeno na 10.5 millijardi dolara, pretekavši tako odvojeno bogatstvo njenog supruga koje potiče iz njegove farmaceutske kompanij, Hengrui Medicine u visini od 9.4 milijarde.

Danas, Žong se smatra najuspešnijom samoostvarenom ženom, a zajedno sa svojim suprugom ima bogatstvo procenjeno na 54 milijarde dolara, pretekavši tako ozloglašene porodice farmaceutske industrije, poput Saklera, koji se smatraju odgovornim za krizu povezanu sa opoidima u Sjedinjenim Američkim Državama.