Na zaplenjenoj megajahti Amadea pronađeno Faberžeovo jaje ukrašeno draguljima

Jahte se često nazivaju plutajućim luksuznim hotelima, ali kada pripadaju oligarhu, nisu ništa drugo do plutajuće palate.

Sličan je slučaj sa Amadeom, megajahtom vrednom 325 miliona dolara koja pripada sankcionisanom milijarderu Sulejmanu Kerimovu. Ovu jahtu nedavno su zaplenile američke vlasti na Fidžiju, a završila je u San Dijegu nakon zanimljive sudske bitke.

Vlasti su pretražile jahtu i sve skupe predmete zaplenili. A s obzirom na to da je Sulejman dao sve od sebe kada je u pitanju raskoš na jahti, verovatno postoji prilično duga lista izuzetnih predmeta.

Prema CNN-u, jedan od predmeta koje su pronašli američki zvaničnici je Faberžeovo jaje ukrašeno draguljima. Prema rečima zamenice državnog tužioca Lize Monako, to je izuzetno retko i ako je autentično, moglo bi da vredi milione dolara. Ove dragocene komade kreirala je kuća Faberge između 1885. i 1917. godine u Sankt Peterburgu i do danas ih je sačuvano oko 100.

Možda je Sulejman bio uveren da vlasti nikada neće zapleniti njegovu voljenu jahtu i zato je na njoj držao tako skupo umetničko delo.

Prema evidenciji Amadea je i dalje najskuplja zaplenjena jahta do sada, a vreme će pokazati da li će biti prodata na aukciji kako je planirano.

Luxury Experience