Bil Gejts kupio ogromno poljoprivredno zemljište u Severnoj Dakoti i razbesneo meštane

Bila Gejtsa je najpoznatiji kao suosnivač kompanije Microsoft, pri čemu mnogi nisu svesni činjenice da je on najveći zemljoposednik Sjedinjenih Američkih Država, sa oko 269.000 hektara u desetinama država.

Taj portfolio se upravo proširio za 2.100 hektara vrhunskog poljoprivrednog zemljišta u Severnoj Dakoti. Nedavna kupovina farme krompira vredna 13,5 miliona dolara izazvala je ogorčenje među stanovnicima Severne Dakote.

Državni republički tužilac ispitao je prodaju zemljišta i izdao saopštenje u kojem kaže da je transakcija u skladu sa zakonom o poljoprivredi. Prema izveštajima, zakon glasi: „Korporacije su izuzete od zabrane vlasništva ako je zemljište neophodno za stambeni ili komercijalni razvoj; postavljanje zgrada, postrojenja, objekata, industrijskih parkova ili slične poslovne ili industrijske svrhe korporacije ili društva sa ograničenom odgovornošću.“

Zašto je suosnivač kompanije Microsoft sklon kupovini poljoprivrednih površina?

Posedovanje hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta kada niste farmer može biti uznemirujuće iz očiglednih razloga. Bil i Melinda Gejts imaju najobimnije posede u Luizijani (69.071 hektara), Arkanzasu (47.927 hektara), Nebraski (20.588 hektara), Arizoni (25.750 hektara) i državi Vašington (16.097). Čak i ako Gejts voli poljoprivredu, ne treba mu više zemlje od 17 Menhetna zajedno da bi to dokazao. U diskusiji na Redditu, Gejts je tvrdio: „To nije povezano sa klimatskim promenama“. Odluka je, kako je rekao, došla od njegove "investicione grupe". Cascade Investment, firma koja vrši ove akvizicije, podržava održivu poljoprivredu.

Godine 2008. Fondacija Bil i Melinda Gejts najavila je 306 miliona dolara za povećanje prinosa i prihoda malih farmera u Africi i „drugim delovima sveta u razvoju kako bi mogli da izvuku sebe i svoje porodice iz gladi i siromaštva. ”

Takođe, treba napomenuti da Gejts poseduje najviše poljoprivrednog zemljišta u Americi, a titula najvećeg zemljoposednika pripada Džonu Melounu koji poseduje preko 2,2 miliona hektara zemlje u Americi.

Luxury Experience