Megajahta vredna 100 miliona dolara tajkuna Abramova juri u sigurne vode Turske

Megajahta Titan vredna 100 miliona dolara, vezana za milijardera od čelika Aleksandra Abramova, juri skoro maksimalnom brzinom da stigne do Sueckog kanala i bezbedne vode Turske, koje favorizuju sankcionisani ruski moguli.

Titan, brod vredan 100 miliona dolara, u vlasništvu je milijardera Evraza Aleksandra Abramova koji je poslovni partner Romana Abramoviča. Podaci Marine Traffica otkrili su da je Titan napustio luku Dubai 22. aprila kod obale Omana u Arapskom moru. Kasnije je Suecki kanal naveden kao odredište jahte. Trenutno se ne nalazi na sankcionim listama iz Ujedinjenog Kraljevstva, Evrope ili SAD, ali je uvrštena na listu Australije.

Nije potrebno biti genije da biste pogodili kuda ide ova luksuzna jahta. Po svoj prilici, odredište Titana nije nigde drugde nego najpopularniji izbor ruskih oligarha, Turska. Još jedan sankcionisani ruski milijarder Oleg Deripaska oslonio se na Abramovičev vodič i premestio svoju jahtu Clio u turske vode.

Ova luksuzna jahta kompanije Abeking & Rasmussen iz Nemačke isporučena je 2010. Za raskošne enterijere jahte zadužrn je Reymond Langton Design Ltd. Jahta ima robusnu strukturu sa čeličnim trupom i aluminijumskom nadgradnjom. Reč je o prostranoj jahti koja lako može da primi 14 gostiju i 19 članova posade istovremeno ostavljajući dovoljno prostora za luksuzne stvari kao što su lična teretana, klub na plaži, đakuzi na palubi i bioskop.

S obzirom da ova spektakularna jahta nikada nije bila dostupna za čarter, otkriveno je malo informacija o njenim pogodnostima. Znamo da luksuznu jahtu pokreću dva Caterpillar motora od preko 2.000 KS svaki, što Titan jahti daje najveću brzinu od 16 čvorova i brzinu krstarenja od 14 čvorova.

Ko je Aleksandar Abramov?

Predsednik čeličane Evraz vredi 6,6 milijardi dolara. Abramov je počeo kao šef istraživačke laboratorije pre raspada Sovjetskog Saveza. Godine 1992. osnovao je preteču Evraz Holdinga i zaradio bogatstvo izvozeći metale i ugalj sa Urala i Sibira. Do 1998. smatran je pravim oligarhom. Sakupio je najveće carstvo čelika i gvožđa u Rusiji, koje je zapošljavalo 125.000 ljudi, kontrolišući oko 22 odsto ukupne proizvodnje čelika u zemlji sa godišnjim prometom od 20 milijardi dolara.

Abramov je poslovni partner i saveznik Aleksandra Frolova i Romana Abramoviča i zajedno drži 29% udela u ruskom proizvođaču čelika i uglja Evraz.