Megajahta Džefa Bezosa vredna 500 miliona dolara je spremna za plovidbu

Izgleda da ljuti stanovnici holandskog lučkog grada Roterdama neće morati da bacaju pokvarena jaja na 127-metarsku superjahtu Oceanco Y721, koja je u vlasništvu osnivača Amazona, Džefa Bezosa.

Ultra-luksuzna jahta konačno je juče ujutro prvi put primećena kako plovi holandskim kanalima bez svoja tri masivna jarbola. Još u februaru, superjahta Y721  bila je upletena u kontroverzu kada se u novom izveštaju tvrdilo da će grad Roterdam morati privremeno da demontira centralni deo 95 godina starog mosta, poznatog od strane lokalnog stanovništva kao „De Hef“, kako bi jahta sa jarbolima visokim 70 metara mogla da prođe. Više od 5000 meštana se prijavilo u znak protesta i obećalo da će gađati jahtu jajima ukoliko dođe do demontiranja mosta. Međutim, pre nekoliko nedelja, The New York Times je izvestio da je Džef Bezos odlučio da ne traži dozvolu za demontažu mosta.

Nakon što je puštena iz suvog doka, jahta bez jarbola je odmah krenula ka objektima u Roterdamu za završnu fazu izgradnje, koja uključuje pričvršćivanje jarbola. Štaviše, tri gigantska jarbola od 70 metara primećena su u tranzitu duž reke Nieuwe Maas. Kada se izgradnja završi, luksuzna jahta će krenuti na svoja ispitivanja na moru.

Očekuje se da će Y721 biti isporučena Džefu Bezosu do kraja ove godine, baš na vreme da druga najbogatija osoba na svetu proslavi  Novu godinu sa svojom devojkom Loren Sančez na novoj jahti vrednoj 500 miliona dolara.

Sa dužinom od 127 metara, Y721 bi trebalo da postane najveća jahta na svetu kada bude isporučena ove godine. Prema nekoliko izveštaja, Y721 je blisko inspirisana vodećom jahtom kompanije Oceanco, Black Pearl. Međutim, Bezosova superjahta je strogo čuvana tajna, a većina njenih detalja je nepoznata. Sve što se do sada zna je da prema procenama vredi oko 500 miliona dolara, što je čini najskupljom te vrste.

Masivna jahta ima aluminijumsku i čeličnu konstrukciju sa crnim trupom i belom nadgradnjom. Y721 će navodno imati sopstveni čamac za podršku sa heliodromom i imati bazen na palubi, „ambijentalni“ bioskop i mnoge druge pogodnosti.

Luxury Experience