„Leteća lisica“ megajahta ruskog oligarha plovi prema Turskoj nakon neuspele zaplene

„Leteća lisica“ je toliko luksuzna da su Bijonse i Džej Zi preskočili Met Gala samo da bi proveli nedelju dana opuštajući se na jahti.

Luksuzna jahta „Flying Fox“ ruskog milijardera Dmitrija Kamenščika poput lukave lisice, pobegla je kandžama američkih vlasti u Dominikanskoj Republici i otplovila van njihovog dometa. Veruje se da veličanstveni brod sada ide ka turskim vodama.

Vlada Sjedinjenih Država je zatražila od vlade Dominikanske Republike da zauzmu brod, a potencijalna zaplena izazvala je veliku pometnju jer su SAD po prvi put proširile svoj domet izvan svojih teritorijalnih voda da zauzmu imovinu sankcionisanog ruskog milijardera. Čak su angažovali i američko Ministarstvo unutrašnjih poslova da sprovedu istragu luksuznog broda.

Prema podacima o praćenju brodova od strane Marine Traffic, odredišna luka „nije prepoznata“, ali uperena prema Turskoj i dobro poznatim obrascem ruskih oligarha koji zavise od Turske za utočište, verodostojno je da se jahta najverovatnije uputila ka Turskoj.

Kada je pristala, jahta „Flying Fox“ je bila pravi prizor i pretvorila je luku San Souci u Santo Domingu u turističku senzaciju. Desetine ljudi, uključujući strane turiste, počeli su da kruže da bi je fotografisali. Za većinu je neverovatno da prisustvuju prizoru tako kolosalnog broda, koji se smatra najluksuznijom jahtom za uživanje na svetu. „Flying Fox“ zaista zaslužuje nadimak Diznilend za odrasle.

Ova džinovska jahta je neko vreme bila na radaru vlade Sjedinjenih Država. Držali su je u Dominikanskoj Republici zbog navoda o pranju novca i trgovini oružjem više od mesec dana. Vlada se nije trudila da zapleni jahtu samo zbog njene veličine, popularnosti i vrednosti, već i zbog činjenice da je ovo bio prvi put da su SAD proširile svoju vlast van jurisdikcije i zaplenile vrednu imovinu sankcionisanog oligarha. Da su uspeli, to bi predstavljalo ozbiljnu pretnju sankcionisanim vlasnicima koji su prebacivali svoje velike megajahte na različite lokacije kako bi izbegli zaplenu. Još jedan neuspeh sa kojim su se suočile Sjedinjene Države bio je neuspeh da zarobe megajahtu Amadea vrednu 300 miliona dolara koja pripada sankcionisanom tajkunu Sulejmanu Kerimovu.

Šta „Flying Fox“ jahtu čini tako kul da su je čak Bijonse i Džej Zi iznajmili?

Flying Fox uživa nepogrešivu reputaciju kao najveća jahta na svetu dostupna za čarter. Ugostila je Džej-Zija i Bijonse za astronomsku cenu od 4 miliona dolara nedeljno. Tada su Bijonse i Džej Zi preskočili ne jedan već dva značajna događaja na crvenom tepihu, Met Gala i MTV VMA, samo da bi proveli celu nedelju na ovom brodu. Kamenščikovo potpuno belo jedriličarsko remek-delo izgrađeno je u Nemačkoj. Nepogrešivi tim Espena Øina radio je na eksterijeru, dok su Øino, Mark Beriman i vlasnik radili na sjajnim delovima enterijera, u kombinaciji sa savršenom i preciznom izvedbom Lurssen brodogradilišta, što je rezultiralo ovom zadivljujućom superjahtom. To je jedna od retkih luksuznih megajahti izgrađenih sa wellnessom i sportovima na vodi u svom fokusu.

„Flying Fox“ se može iznajmiti za grupu od 25 ljudu koji mogu da uživaju u raskošnim i naizgled beskrajnim pogodnostima. Jahta ima 11 elegantnih kabina, dok posada od 54 člana osigurava nesmetanu plovidbu ovog mamuta, uključujući osoblje u baru, instruktore teretane i konobare, između ostalih. Velika terasa za sunčanje se tokom noći pretvara u podijum za igru, dok ćete među igračkama naći nekoliko fliboarda, hoverborda i daske za jedrenje.

Megajahta se može pohvaliti medicinskim centrom sa punim osobljem koji se brine o zdravlju gostiju. Od bujne zatvorene bašte za opuštene šetnje, nekoliko intimnih prostorija za odmor i otmenih koliba sa privatnim terasama, nema ničega za čim ćete čeznuti na jahti „Flying Fox“.

Jahta se takođe razmeće ogromnim spa centrom na dva nivoa sa najboljim tretmanima za lice u klasi, kabinama za tuširanje i sesijama oblikovanja tela. Zid koji se uvlači deli veliki spa bazen od 400 kvadratnih metara na tople i hladne zone. U wellness centru se nalazi i prva kriosauna ikada postavljena na jahti. Ova terapija postaje sve popularnija kod profesionalnih sportista kako bi pomogla regeneraciju mišića i ublažavanje bolova.

Ko je vlasnik „Flying Fox“ jahte?

Dmitrij Kamenščik je ruski biznismen, predsednik moskovskog aerodroma Domodedovo, jedini akcionar moskovskog aerodroma Domodedovo i vlasnik DME Ltd. holding kompanije. Zanimljivo je da je Kamenščik preuzeo kontrolu nad aerodromom Domodedovo kada je imao samo 30 godina. On poseduje neto vrednost od 2,1 milijardu dolara i takođe uživa u upravljanju mlaznjacima, ronjenju, alpskom skijanju i vežbanju Šangi borilačke veštine. Svoju veštinu je iskoristio kada su dva nasilnika upala u kancelariju Kamenščika i prislonila pištolj na glavu deteta njegovog zaposlenog. Hiperfokusirani neženja skočio je na njih kao profesionalac i uspeo da ih razoruža. Kamenščik je takođe služio u oružanim snagama Sovjetske armije.