Kućna pomoćnica kralja Maroka ukrala 36 skupocenih satova

Milijarder je ostao bez većeg broja svojih skupocenih i unikatnih časovnika, ali na svu sreću, zna se ko je počinilac…

Uprkos tradiciji vezanoj za tajnost kada se radi o njihovoj kraljevskoj porodici, sud u Maroku objavio je da je osudio ženu koja je nekada radila kao čistačica u palati nacionalnog vladara, kralja Muhameda VI, na petnaest godina zatvora. Ona je osuđena jer je iskoristila svoj položaj i pristup privatnim odajama kralja, kako bi ukrala 36 njegovih najfinijih časovnika.

Prema navodima, žena nije radila sama i nije jedina osoba koja je dobila zatvor ovim povodom. Četrnaest osoba je pored nje uključeno u ove kriminalne aktivnosti, a oni su takođe dobili sudske presude, s tim što je čistačica dobila najdužu kaznu.

Inače, kralj Muhamed je poznat po svojoj ljubavi prema finim časovnicima – jednom prilikom je fotografisan sa dijamantskim Patek Philippe modelom od belog zlata, koji je vredan 1.2 miliona dolara. Nekadašnja čistačica je sarađivala sa obezbeđenjem palate i lokalnim juvelirima, kako bi časovnike istopila i iskoristila materijale od kojih su oni napravljeni i drago kamenje kojim su dekorisani.

“Zaista je neobično da se pljačka odigrala u kraljevskoj palate. Normalno, sve što je vezano za bezbednost kralja obavijeno je velom tajnosit, što znači da je neko veoma blizak kralju dao autorizaciju za objavu ovih podataka”, izjavila je Ali Lmrabet, marokanski pisac i novinar.

Pre pet godina, magazin Forbes je kralja Muhameda proglasio za jednog od najbogatijih ljudi na svetu, sa procenjenim bogatstvom od oko 5.7 milijardi dolara. Prošle godine, obeležena je njegova dvadeseta godišnjica na tronu, do kog je došao nakon očeve smrti 1999.godine. On inače ima reputaciju da novac troši poprilično nonšalantno, kupujući skupoceni nakit, retka umetnička dela i neke od najfinijih časovnika sveta.