Konor Mekgregor je najplaćeniji sportista prošle godine

Nije tajna da je UFC borac Konor Mekgregor bogat – zapravo, on nam redovno pokazuje svoju kolekciju skupocenih automobila, luksuzne destinacije koje posećuje i dekadentne ručne satove koje nosi…

U pandemijskom svetu, sa samo jednom borbom ove godine, kako je čuveni Irac uspeo da se domogne prvog mesta na Forbsovoj listi najplaćenijih sportista prethodnih dvanaest meseci? Pa, odgovor leži daleko od oktagona i krije se u njegovom kritično nepopularnom brendu viskija.

Zaboravite na sve Mekgregorove sposobnosti u ulozi MMA borca – njegov poslovni njuh i korišćenje statusa zvezde doveli su ga do višemilionske zarade u proteklih godinu dana. Zapravo, prema Forbsu, Mekgregor je zaradio “samo” 22 miliona dolara od borbi i 158 miliona dolara od svega ostalog. To je naravno poduhvat na koji je Irac ponosan, što je objavio i na svom Instagram nalogu.

Otkrivamo kako je svoju slavu pretvorio u poslovanje vredno nekoliko miliona dolara:

Piće

Prema Forbsu, veći deo njegovog profita od 180 miliona dolara potiče od prodaje većinskog vlasništva viski brenda Proper No.Twelwe, koji je kupio Proximo Spirits. Kako javlja ESPN, krajem aprila su Mekgregor i suosnivači, Ken Ostin i Odi Atar prodali svoj udeo američkoj kompaniji, po ceni od 600 miliona dolara. Finalna suma je svakom od njih stavila 150 miliona dolara u džep.

Shanken News Daily, izvor vesti kada se radi o alkoholnim pićima, po prvi put je pisao o ovom poslovnom poduhvatu 27.aprila, navodeći da je Proximo CEO Majk Kejes izjavio da će suvlasnici i dalje imati aktivne uloge u budućnosti brenda. Kako Kejes kaže, viski brend se razvijao i rastao neverovatnom brzinom, što će se samo poboljšati ovom zamenom vlasnika.

Reklamni ugovori

Ne samo da je The Notorious odšetao sa 180 miliona dolara proteklih dvanaest meseci, već je prema Forbsu tek treći sportista, nakon Rodžera Federera i Tajgera Vudsa, koji je zaradio više od 70 miliona dolara van svog sporta tokom godinu dana, a da se i dalje takmičio.

Kako javlja TalkSport, Mekgregor je potpisao brojne nove reklamne ugovore, poput Draftkings, video igre Dystopia: Contest of Heroes i lifestyle brendom Roots of Fight.

Borbe

Iako je u oktagonu bio samo jednom ove godine, i pritom je iz njega izašao kao gubitnik, Mekgregor je na taj način zaradio 22 miliona dolara. Mekgregora je nokautirao Dastin Poirije u januaru ove godine, ali je situacija bila obrnuta pre pet godina. Kako bi rešili izjednačenje, borci će se ponovo susresti 10.jula ove godine.

Mekgregor je i dalje neverovatno popularan u UFC svetu, a Poirijeov glavni trener, Majk Braun, izjavio je da je “Konor najveći magnet u ovom sportu, zbog čega će doneti daleko više novca nego bilo koja druga borba”.