Koliko je bogat novi vlasnik Telenora

Kao što svi verovatno već znate, norveški telekomunikacioni operater Telenor, prodao je svoje mobilne operacije u Bugarskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i našoj zemlji, kao i provajdera usluga, Telenor Common Operation…

Svi ovi elementi prodati su po ceni od 2.8 milijardi dolara internacionalnom investicionom fondu PPF, koji je baziran u Holandiji, a u vlasništvu je češkog milijardera, Petra Kelnera, najbogatijeg čoveka te zemlje. U januaru ove godine, njegovo bogatstvo procenjeno je na 13.1 milijardu dolara.

Nakon diplomiranja na Ekonomskom fakultetu u Pragu 1986.godine, Kelner je počeo da radi u Impromat, kompaniji koja je specijalizovana za uvoz i prodaju Rioch aparata za fotokopiranje, gde je tokom rada upuznao svoje buduće poslovne partnere, Milana Vinklera i Milana Maderiča. Oni su zajedno osnovali První privatizační fond – PPF. Njihov poslovni poduhvat definitivno je bio uspešan, jer je uspeo da kupi akcije u vrednosti od preko 5 milijardi dolara u preko 200 korporacija.

1995.godine, PPF je kupio 20 % akcija kompanije Česká pojišťovna, najveće osiguravajuće kuće te zemlje u to vreme. Sve do 2001.godine, oni su upravljali tom kompanijom i postali njeni većinski vlasnici, sa 95 % udela u vlasništvu.

2007.godine, postignut je dogovor između Assicurazioni Generali i PPF, da bi potom, ove dve kompanije zajedno imale veliki zajednički projekat u Češkoj, Mađarskoj, Ukrajini, Bugarskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Srbiji, Kazahstanu, Belorusiji i Hrvatskoj. Tada je Petr Kelner postao član upravnog odbora Generali kompanije, a danas, u svom vlasništvu ima 2.02 % deonica.

Inače, za razliku od brojnih drugih svetskih bogataša, Petr Kelner je veoma izričit kada se radi o njegovoj privatnosti, i on zapravo ne privlači previše svetske pažnje.

Pored svog rada u finansijama, Petr je fokusiran i na energente, ima uticaja u proizvodnji električne energije, prodaje, distribucije grejanja, instalacije strujne mreže i drugih sličnih polja u svojoj zemlji. Njegova elektrana napaja Prag termalnom energijom.

Kelner je donator u poljima obrazovanja, sporta i kulture. On je osnovao Open Gate Grammar School školu za decu koja su u lošim finansijskim uslovima, kao i školu za decu sa hendikepom. Preko svoje kompanije, on podržava brojne galerije i pozorišta, a kroz uz pomoć dve fondacije koje je osnovao, predstavlja jednog od najvećih donatora Češke republike.

Intervjui i fotografije ovog imućnog čoveka praktično se ne mogu pronaći. On uživa u svom povučenom životu i želi da zadrži što više privatnosti zarad svoje porodice, pa se iz tog razloga često seli. Njegovi saradnici ga opisuju kao rođenog vođu i pravog šefa, koji je pun samopouzdanja i upornosti.

Ono što smo uspeli da saznamo o njemu je da poseduje Boeing 737-700 BBJ privatni avion, kojim ide svuda po svetu. Ovaj Boeing je redizajniran tako da savršeno odgovara Kelnerovim potrebama i nudi maksimalnu količinu komfora.

Naravno, on živi u luksuznoj vili, koja se nalazi u Berounu, koja je bezbednija i sigurnija od brojnih vladinih ustanova, sa bezbednosnim kamerama na svakih deset metara i telohraniteljima. Osim ove vile, on poseduje još dve u Vltavou i Pragu, kao i penthaus u tom gradu. Neki navodi nam govore da on ima i vilu u Kataloniji, ložu na Alpima i vikendicu na Barbadosu.

Luxury Experience