Kina postaje najmoćnija ekonomska sila ranije nego što se očekivalo

BDP druge najveće ekonomije sveta, Kine, prema očekivanjima će porasti za 8.2 posto ove godine, nastavljajući da pobeđuje sve svoje konkurente, uključujući i Sjedinjene Američke Države…

Kina je jedina velika ekonomija koja je izbegla kontrakcije protekle godine, a ako nastavi da se kreće trenutnom putanjom, postaće najveća ekonomija sveta 2028.godine, kako kaže Homi Karas, zamenik direktora programa za razvoj i globalnu ekonomiju Brukings Instituta. To je dve godine ranije nego što je prethodno očekivano.

Udeo ove zemlje u svetskoj ekonomiji munjevito je rastao ovog veka. Prema statistikama, globalni rast pao je za 4.2 procenta prošle godine, što je kineski deo smanjilo za 14.5 procenata. Ekonomisti kažu da Peking produbljuje svoje ekonomske veze unutar Azije i Evrope, tražeći domaću konzumaciju i potrošnju koja će pospešiti sledeću fazu rasta. Ove nedelje, kineski predsednik Si Đinping izjavio je da su “vreme i situacija” bilo na strani njihove zemlje protekle godine, dok se Vašington borio sa unutrašnjim nevoljama.

Pandemija bi mogla pomoći Kini da “učvrsti svoj položaj u globalnoj ekonomiji”, kako kaže Ka Zeng, direktor azijskih studija na Univerzitetu Arkanzasa. Kompanije Sjedinjenih Američkih Država i Evrope će se verovatno više fokusirati na Kinu, “zbog potencijala ove zemlje da bude jedini veliki izvor rasta u postpandemijskom svetu”.

Već najveći izvoznik sveta, Kina je svoje isporuke povećala za 3.6 posto tokom prethodne godine, prema zvaničnim podacima. Ukupni svetski izvoz smanjio se za 5.6 procenata, prema procenama Ujedinjenih Nacija.

U međuvremenu, Kina je povratila titulu najbolje svetske destinacije za strane investicije, sa više od 129.5 milijardi dolara prihoda do novembra protekle godine.