Jahta Amadea je predata američkim vlastima i sada će napustiti Fidži

Čak i nakon što je potrošio 500.000 dolara za gorivo i iscrpljujuće 18-dnevno putovanje, a zatim zadržao svoju jahtu na mesec dana na Fidžiju, Sulejman Kerimov je izgubio pravnu bitku protiv američkih vlasti.

Zagonetno kretanje megajahte Amadea vredne 325 miliona dolara Sulejmana Kerimova je konačno jasno. Nakon što je platio astronomski račun za održavanje jahte, sud je konačno dao zeleno svetlo da luksuzni brod otputuje do Sjedinjenih Država i zauvek napusti vode Fidžija. Prema presudi Vrhovnog suda, žalbe Millemarin Investment Limited za odlaganje izvršenja i postupak koji čeka na žalbu su odbačeni. Prelepa Amadea će napustiti ostrvsku državu nakon što im je potrošila 5 miliona dolara za skoro sedam nedelja dok je bila usidrena u pristaništu Lautoka.

Direktor javnog tužilaštva Kristofer Prajd rekao je u saopštenju: „Odlukom se potvrđuje posvećenost Fidžija poštovanju međunarodnih zahteva za međusobnu pomoć i međunarodnih obaveza Fidžija. Sud je prihvatio validnost naloga SAD i složio se da se o pitanjima koja se tiču pranja novca i vlasništva treba odlučivati na sudu izvorne nadležnosti, u ovom slučaju, Okružnom sudu SAD u Kolumbiji. Amadea je predata američkim vlastima i sada će napustiti Fidži“.

Ovo je velika pobeda za Sjedinjene Države, koje se bore da zaplene jahtu Sulejmana Kerimova, otkako je na Fidžiju bez carinjenja. Prva blokada na putu bilo je dokazivanje njenog vlasništva. Registrovani vlasnik, Millemarin Investments, imenovao je Eduarda Khudainatova za vlasnika Amadee. Čak i nakon što je Kerimov "postao vlasnik" Amadee, zapanjujućoj jahti je zabranjeno da napusti vode Fidžija. Pravna bitka je konačno okončana, a jahta dužine 106 metara konačno plovi u SAD.

Amadea je vizuelno zapanjujući brod sa nekoliko privlačnih elemenata. Goste dočekuje impozantan atrijum dvostruke visine. Francuski dizajner Fransoa Zureti dao je enterijeru osvežavajući izgled sa ručno oslikanim Mikelanđelovim oblacima na plafonu iznad trpezarijskog stola, viskijima sa pozadinskim osvetljenjem, rakijama i rumovima u prozirnim flašama iza šanka.

Paluba je raskošan prostor za tajkuna čije se bogatstvo procenjuje na 13,7 milijardi dolara i ima zaseban salon, bar i trpezariju. Među ostalim upečatljivim karakteristikama je glavna paluba koja se pretvara u prostor za zabavu sa 20.000 vati ugrađenih zvučnika, svetla i lasera. Na gornjoj palubi, kuhinja blista od bakarnih lonaca i tiganja, a tu je ogroman prostor za roštilj, pa čak i rezervoar za jastoge.