Izbio je rat između naslednika pokojnog modnog kreatora Pjera Kardena

Dok jedna strana želi da zadrži Cardin grupu, druga se nada prodaji kompanije za nekoliko miliona evra.

Kako to biva u carstvima, tako i u poznatim modnim kućama, nakon odlaska ili smrti njihovog osnivača, sve se menja. Slučaj kuće Pierre Cardin je još jedan dokaz kako se monumentalni kolos lako može srušiti kada njegov osnivač „ustupi presto“.

Francuski modni dizajner, koji je preminuo 2020. godine, očigledno nije ostavio jasna uputstva o tome šta će se desiti sa njegovom imovinom kada premine. Kao rezultat toga, 22 člana njegove porodice sada se međusobno bore oko toga ko će preuzeti kontrolu nad kompanijom i – što je najvažnije – kakva će biti njena sudbina.

Prema izveštaju Njujork tajmsa, bitka se trenutno vodi na sudovima gde se saslušavaju optužbe za zlostavljanje starijih, falsifikovanje, krađu i druga krivična dela. „Tužno je što je ovakva istorijska kuća došla do ovoga“, rekao je Luj Karden-Edvards, Kardenov rođak. "Ovo je tako degutantno."

U jednom uglu je Rodrigo Bazilikati-Karden, koji je od smrti ujaka Pjera na čelu modne kuće Pierre Cardin. Radio je za Cardin više od 20 godina i trenutno je generalni direktor holding kompanije Pierre Cardin Evolution i umetnički direktor brenda Pierre Cardin. Bazilikati-Karden tvrdi da je zakoniti naslednik, želi da zadrži kompaniju i da ostane na čelu poslovanja, uz podršku brata i sestre.

Na drugoj strani je 19 rođaka iz porodičnog stabla Karden koji žele da prodaju kompaniju. Četvorica su tužila Bazilikati-Kardena za razne zločine, što je on negirao. Kako navodi Njujork tajms, parisko tužilaštvo je ranije ove godine pokrenulo istragu.

U središtu spora je testament, za koji Bazilikati-Karden tvrdi da ga je pronašao nakon smrti čuvenog dizajnera, u kojem se navodi da je on jedini naslednik. Dok testament ima datum, on je nepotpisan i nikada nije registrovan kod francuskih vlasti. Suprotna strana tužbom tvrdi da je testament nevažeći, što je i potvrđeno sudskom odlukom prošlog marta. Bazilikati-Kardin je međutim uložio žalbu na odluku i očekuje se da će pariski apelacioni sud doneti odluku do kraja godine.

Pod ovim okolnostima, izgleda da je otklonjena svaka mogućnost prodaje kompanije, kao i svaka mogućnost kompromisa između naslednika. Kako je otkriveno, prošle godine je kuća dobila ponudu od 800 miliona evra za kupovinu.

Šta će se desiti sa uglednom modnom kućom Pierre Cardin ostaje da vidimo.

Luxury Experience