Italijanske vlasti su zaplenile vilu ruskog milijardera Alekseja Mordašova na Sardiniji

Posle zaplene njegove luksuzne jahte vredne 71 milion dolara, italijanske vlasti zaplenile su raskošnu vilu ruskog milijardera od čelika Alekseja Mordašova na Sardiniji vrednu 116 miliona dolara.

Jedan od najbogatijih ljudi Rusije, Aleksej Mordašov, koji je verovatno drugi posle samog Putina, plaća za svoju bliskost sa ruskim vladarom.

Mart svakako nije dobar mesec za Mordašova jer je Italija po drugi put ovog meseca zaplenila još jednu njegovu imovinu, vrednu 116 miliona dolara. Rojters je izvestio da se Mordašov kompleks nalazi na mediteranskom ostrvu Sardinija, i druga je imovina koja je zaplenjena nakon jahte „Lady M“ početkom marta. Ovaj potez je deo odluke Evropske unije da iskoristi ovu luksuznu zaplenjenu imovinu za finansiranje napora za oporavak Ukrajine.

Aleksej Mordašov je glavni akcionar i predsednik Severstal, ruskog konglomerata sa interesima u metalurškim, energetskim i rudarskim kompanijama. Prema Forbsu, on poseduje neto vrednost od 14,3 milijarde dolara.

Od sina radnika u fabrici, Mordašov je postao finansijski direktor čeličane. On takođe poseduje oko 30% TUI Group, jedne od najvećih svetskih kompanija za putovanja i turizam, prema Forbsu.

Mordašov je za rusku novinsku agenciju rekao da ne razume kako bi sankcije koje su mu uvedene pomogle u unapređenju rešavanja ničim izazvanog napada Rusije na Ukrajinu. Rekao je: „Nemam apsolutno nikakve veze sa pojavom trenutne geopolitičke tenzije i ne razumem zašto mi je EU uvela sankcije.“

Kolekcija ruskog milijardera čelika takođe uključuje megajahtu Nord koja vredi 500 miliona dolara i ima dva heliodroma, hangar na uvlačenje, bioskop, spa centar, pa čak i prostore za roštilj.

Da li će i ova jahta biti sledeća koja će privući oči zvaničnicima, pokazaće vreme.