Italijanska carina zaplenila unikatni Rolls Royce

Personalizacija luksuznih automobila najekskluzivnijim materijalima koji su dostupni na planeti, nikada nije bila jednostavan poduhvat…

Praktično svaki skupoceni brend ima svoj odsek za personalizaciju, koji može ostvariti sve vaše snove, pod uslovom da su sve tražene modifikacije u skladu sa zakonom. Za sve drugo, morate potražiti radionice koje rade u sivoj zoni, a koje će biti više nego voljne da prekrše nekoliko pravila za određenu sumu novca. Ipak, te ilegalne modifikacije gotovo uvek dolaze sa rizikom kažnjavanja.

Rolls Royce automobil skoro je zaplenjen u Italiji od strane državne carine, dokazujući našu priču. Kako stoji u izveštaju RIA Novosti, Rolls Royce Phantom uvezen je iz Rusije od strane svog vlasnika i bio je na putu kao rimskom predstavništvu egzotičnih automobila, kako bi bio prodat. Ipak, on je konfiskovan nakon što je italijanska carina otkrila da je kabina luksuznog automobila tapacirana krokodilskom kožom.

Krokodil se nalazi na listi zaštećenih vrsta pod okriljem Vašingtonske konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama faune i flore (CITES). Ovaj multilateralni dogovor koji je stupio na snagu 1975.godine sastavljen je kao bi zaštitio ugrožene biljke i životinje, a takođe zabranjuje komercijalnu upotrebu kože i krzna tih životinja.

Predmeti napravljeni od krokodilske i aligatorske kože moraju imati sertifikat CITES da su legalno proizvedeni i prodati u svih 160 zemalja koje su deo ovog dogovora, a Italija je jedna od njih. Kako se ispostavilo, Rolls Royce nije imao zakonsko odobrenje za svoj enterijer. Trenutno je u toku sudski proces čeka se odluka, koja može uključivati uklanjanje tapacirunga i visoke kazne.

Za sada, nemamo verodostojne informacije o samom automobilu ili njegovom vlasniku, ali fotografije koje je objavila italijanska carina na svom Instagram nalogu sugerišu da je u pitanju Rolls Royche Phantom prethodne generacije, sa biserno belim eksterijerom.