FORBS : Kostić najbogatiji Srbin

Vlasnik MK Grupe, Miodrag Kostić potisnuo je sa trona najbogatijih srpskih biznismena osnivača i vlasnika Delta Holdinga, Miroslava Miškovića, prema Forbsovoj rang listi bogataša za 2014. godinu...

Prvo mesto vlasnika Agrokora je godinama neupitno, a iz Hrvatske je visoko i Emil Tedesći sa 290 miliona evra.

"U Srbiji je Kostić s trona skinuo Miroslava Miškovića, vlasnika Delta Holdinga, čiji se prihodi smanjuju otkad sudstvo ispituje legalnost njegovog poslovanja", piše Jutarnji.

Od desetorice srpskih biznismena s najvećim prihodima još su dvojica završila u pritvoru - Srđan Knežević i Petar Matijević, navodi se u tekstu i dodaje da je prvi vlasnik Knez Petrola, najveće kompanije u naftnom sektoru regije posle NIS-a, a drugi, pre 20 godina vlasnik mesare, sada je jedan od najvećih zemljoposednika i novi član kluba Top 10 u Srbiji.

Stanje u slovenačkom realnom sektoru se uvelike popravilo, a na listi najbogatijih prvi je i dalje Sandi Češko, vlasnik najveće TV prodaje u regiji.

Drugi su supružnici Albin i Tatjana Doberšek (274 miliona evra), osnivači preduzeća EngineeringDobersek, uspešnog zbog inovacija i niza patenata, a treći je Joc Pečečnik (188 miliona evra), vlasnik Elektonček Grupe.

U BiH je među vodećima opet Agrokor, a ključ njegovog uspeha su, kako kaže potpredsednica Ljerka Puljić, direktne investicije. Konzum je po prihodima četvrti.

Vlasnik trgovačkog lanca Bingo, Senad Džambić pojavio se na desetom mestu liste najvećih kompanija u BiH, s prihodom od 448,5 miliona konvertibilnih maraka.

Novo lice na BiH listi je i Tihomir Brajković, građevinar iz Kiseljaka, vlasnik firme Tibre Pacifik, a Tomislav Antunović je s preduzećem AGS iz Orašja 14. među najvećima u BiH.

Kralj čelika Minčo Jordanov čvrsto se drži na prvom mestu liste najbogatijih makedonskih preduzetnika po tržišnoj kapitalizaciji deonica kompanije koje poseduje.

Opasno mu se približio Andreja Josifovski, vlasnik energetske firme AD Makpetrol.

Novosti