Elon Mask, Džef Bezos i Bil Gejts izgubili 115 milijardi dolara bogatstva za pet meseci

Južnoafrički američki preduzetnik Elon Musk i osnivač Amazona Džef Bezos i dalje su najbogatiji ljudi na svetu, ali ove godine, neto vrednost Maska, Bezosa i Gejtsa smanjena je za 115 milijardi dolara.

Maskova neto vrednost od 224 milijarde dolara i dalje ga čini najbogatijom osobom na svetu sa velikom razlikom. Milijarderi su pretrpeli kolektivni udar na svoju neto vrednost nakon kraha berzi. Maskovo bogatstvo palo je za 46,4 milijarde dolara, Bezosovo za 53,2 milijarde, a Gejtsovo za 15,1 milijardu. Od prošlog petka, Mask je "vrednovao" 224 milijarde dolara, Bezos - 139 milijardi dolara, a Gejts - 123 milijarde.

Bernard Arno, predsednik francuskog luksuznog konglomerata LVMH i treća najbogatija osoba na svetu ispred Gejtsa, smanjio je svoje bogatstvo za 44,7 milijardi dolara na 133 milijarde dolara od januara.

Većina Maskovog i Bezosovog bogatstva potiče od akcija u Tesli i Amazonu – kompanijama u kojima su oni izvršni direktori – ali Gejtsovi udeli u Majkrosoftu, čiji je on suosnivač, sada su relativno skromni. Mask poseduje 15,6% udela u Tesli, vredan oko 122 milijarde dolara, nakon što su akcije proizvođača električnih automobila pale za skoro 37% ove godine. Takođe je u aprilu stekao 9,2% udela u društvenoj mreži TWITTER, što je dovelo do toga da investitori dovode u pitanje njegovu posvećenost Tesli. Mask je prodao Tesline akcije vredne 8,4 milijarde dolara kako bi finansirao 44 milijarde dolara za kupovinu Twittera.

Gejts ima raznovrsniji portfolio koji mu je pomogao da prebrodi pad na berzi. Dobrotvorna organizacija koju je stvorio sa svojom sada bivšom suprugom, prvenstveno ulaže u fond Berkshire Hathaway Vorena Baffeta, koji je ove godine porastao za više od 5%.

Rat lidera među sobom se nastavlja. Osnivač Tesle i SpaceX-a umešan je u javni verbalni rat sa Gejtsom i Bezosom sa serijom tvitova u kojima se Gejts optužuje da "igra na kvarno" i poziva Bezosa da provodi manje vremena na žurkama ako želi da uđe u orbitu sa svojom kompanijom Blue Origin.