Dve superjahte u vlasništvu oligarha Romana Abramoviča našle su utočište u Maroku

Bilo je vremena kada su Roman Abramovič i Čelsi uvek bili u istoj rečenici. Sada se ime ruskog tajkuna povezuje sa superjahtama i avionima koje pokušava da spasi od zaplene od početka ukrajinsko-ruskog rata i sankcija.

Kao i kod mnogih drugih ruskih oligarha, teško je proceniti koliko luksuznih jahti ima Roman Abramovič. Jahte o kojima se najviše priča su Solaris od 610 miliona dolara i Eclipse od 590 miliona dolara, ali Abramovič je bio povezan ne samo sa dve, već sa pet jahti.

Halo i Garcon, dve spektakularne, iako relativno manje jahte, usidrene su u luci Falmut u Antigvi i Barbudi, baš kada su sankcije stupile na snagu nakon početka rata u Ukrajini. Označene pod zastavom Bermuda, zaplenjene su nakon što je britanska publikacija The Observer utvrdila da su u vlasništvu kompanije Wenham Overseas Ltd sa sedištem na Devičanskim ostrvima, koja je bila u vlasništvu Abramoviča.

Na zahtev vlade Velike Britanije, Antigva je zadržala dva broda, ali ih nije zaplenila. Kasnija istraga je utvrdila da je direktni korisnik (tj. stvarni vlasnik) zaista bio Abramovič, ali Antigva nije imala zakone o sankcijama niti razloge da ih zapleni. Obe jahte su napustile Antigvu u petak, 22. jula, i sada zajedno prelaze Atlantik, krećući se ka dve različite luke u Maroku.

Jahte Halo i Garcon sada plove pod zastavom Kukovih ostrva. Zvaničnici Antigve ćute o tome da li su znali da će jahte isploviti, ali pošto nisu imali osnova da ih zaplene, više nemaju pravo da ih zadrže.

Izgleda da je Abramovič spreman za borbu i ne želi da odustane od bilo koje imovine. Sankcionisani milijarder je čak angažovao firmu sa sedištem u Njujorku sa advokatima od 1.900 dolara na sat da vrati svoje prizemljene privatne avione. S obzirom da su skoro sve njegove jahte uspele da izbegnu zaplene, izgleda da bi Abramovič uskoro mogao da proslavi neke pobede.

Iako se ove jahte ne mogu uporediti sa Eclipse ili Solaris megajahtama, Halo i Garcon su same po sebi vrlo vredne.

Halo je luksuzna superjahta dužine 55 metara koju je Amels isporučio 2018. godine i koja se često izajmljuje. Sa eksterijernim dizajnom koji potpisuje Tim Heywood Design, ova jahta poseduje enterijer studija Laura Sessa. Iako se ne može porediti sa drugim Abramovičevim jahtama sa više od 80 članova posade, Halo ima 13 članova osoblja koje nudi besprekorno iskustvo jedrenja za 12 gostiju. Enterijer je prostran zahvaljujući neutralnoj paleti boja i upotpunjen  je nautičkim nijansama. Jahta se sastoji od šest kabina, glavnog salona ukrašenog umetničkim delima, svećama, knjigama i velikim TV ekranom za zabavu. Halo ima najveću brzinu od 15,5 čvorova i domet od 4,500 nautičkih milja (8,834 km) pri brzini krstarenja od 13 čvorova.

Garcon je još impresivnije konstrukcije, jer je istovremeno i pomoćni brod i istraživač, koji je isporučio Damen Yachting. Sa čeličnim trupom i aluminijumskom nadgradnjom, Garcon jahtu dužine 67,2 metra pokreću 4 dizel Caterpillar motora koji joj omogućavaju brzinu krstarenja od 15 čvorova i maksimalnu brzinu od 20 čvorova. Dobro opremljeni istraživač može da primi različite modele helikoptera, uključujući Bell 365, igračke za vodu, podmornicu za 4 osobe, jet ski itd. Luksuzna istraživačka jahta može da primi 10 gostiju u 5 kabina i 21 člana posade za nezaboravno iskustvo jedrenja.

Luxury Experience