Dramatični pad bogatstva najimućnijih Rusa

Pad berze odneo je 39 milijardi dolara kolektivnog bogatstva najimućnijih Rusa za samo dvadeset i četiti časa…

Dvadeset i dva najbogatija Rusa doživela su pad u vrednosti njihovih imetaka za kumulativnih 39 milijardi dolara za manje od dvadeset i četiri časa nakon što je Rusija lansirala svoju vojnu operaciju u Ukrajini, što je dovelo do uvođenja posledičnih sankcija. Situacija tako stoji prema Bloomberg Billionaires Indeksu, koji je pokazao da je ovaj pad u vrednosti direktna posledica pada ruskih akcija, koje su doživele pad vrednosti od 33% prošlog četvrtka.

Ruski milijarderi izgubili su više novca 24.februara u odnosu na godišnji gubitak, kako pokazuju statistike. Njihovi gubici su se udvostručili u odnosu na početak godine, što je ispraćeno vojnom akcijom.

Predsedavajući ruske naftne kompanije Lukoil, Vagit Alekperov, vođa je na ovoj listi, sa gubitkom jedne trećine svog bogatstva u jednom danu, odnosno 13 milijardi dolara, kada je cena akcija njegove kompanije pala za 32 %.

Alekperova prati Aleksej Mordašov, predsedavajući čeličnog giganta Severstal, čiji jednodnevni gubitak iznosi 4.2 milijarde dolara, pa sada, njegovo ukupno bogatstvo stoji na cifri od oko 23 milijarde dolara.

Još jedan tajkun iz sveta čelika, Vladimir Lisin, izgubio je 3.9 milijardi dolara i došao do cifre od $22.4 milijarde.

Predsedavajući i većinski deoničar ruske gasne kompanije Novatek, Leonid Mikelson, doživeo je gubitak od oko 3.9 milijardi dolara i došao do ukupne cifre od 22.2 milijarde dolara. Od početka godine, njegovo bogatstvo palo je za oko 10 milijardi doalra.

Lista deset najbogatijih rusa pogođena koja je pogođena sankcijama uključuje i Vladimira Potanina koji je izgubio tri milijarde dolara, Romana Abramoviča koji je ostao bez 1.8 milijardi, Ališera Usmanova sa gubitkom od 1.2 milijarde dolara, kao i Viktora Vekselberga, Mikaila Prokorova i Andreja Meljničenka.

U utorak, Sjedinjene Američke Države su najavile sankcije koje uključuju mere protiv ruskih oligarha i njihovih porodica. Američki predsednik, Džo Bajden, najavio je još jednu rundu sankcija. Ujedinjeno Kraljevstvo takođe je najavilo sankcije za pet ruskih banaka i tri individue, dok je Švajcarska uvela sankcije za tri ruske banke i zabranu putovanja za 361 zamenika ruske Dume.