Cela flota luksuznih superjahti Romana Abramoviča sada je bezbedna u Turskoj

Nekoliko nedelja nakon što su jahte Halo i Garcon ruskog oligarha Romana Abramoviča dobile dozvolu da napuste Antigvu, dve motorne jahte primećene su u turskom lučkom gradu Gecek.

To znači da se cela flota luksuznih superjahti sankcionisanog ruskog milijardera u ukupnoj vrednosti od preko 1,2 milijarde dolara trenutno nalazi u Turskoj, osim ako nema još jahti u vlasništvu Abramoviča koja tek treba da budu otkrivene.

Ranije ove godine u martu, motorne jahte Halo i Garcon zaplenjene su u luci Falmut u Antigvi i Barbudi nakon što su britanske vlasti uspele da utvrde da su jahte u vlasništvu Abramoviča. Međutim, karipska nacija nema zakone o sankcijama i ne može zapleniti imovinu osim ako osoba ne počini zločin u zemlji. Kao rezultat toga, jahte su oslobođene 22. jula.

U početku se mislilo da motorne jahte Halo i Garcon držale uključene AIS transpondere za praćenje lokacije, sve dok Garcon nije „pala u mrak“ pre nego što je stigla do svog krajnjeg odredišta u Turskoj. Dok su AIS transponderi luksuzne jahte i dalje isključeni, nekoliko slika je potvrdilo njeno prisustvo u Goceku.

S druge strane, Halo i dalje emituje svoju lokaciju uživo koja nam govori da je luksuzna superjahta takođe stigla do istog lučkog grada u Turskoj, daleko od dohvata zapadnih vlasti koje pokušavaju da zaplene imovinu sankcionisanog oligarha. Abramovič je takođe preselio svoju Solaris jahtu od 610 miliona dolara i Eclipse od 590 miliona dolara u Tursku u martu kako bi ih zaštitio od konfiskovanja.

Štaviše, čak je angažovao firmu sa sedištem u Njujorku sa advokatima od 1.900 dolara na sat da vrati svoje prizemljene privatne avione.

Luxury Experience