Birkin torbe proglašene za najbolju investiciju godine

Kako se ispostavilo, luksuzne tašne mogu biti daleko bolja investicija od umetnina...

Ko god da je kupio Birkin tašnu, reći će vam da je u pitanju investicija. Sve do sada, nismo imali mnogo podataka kojima smo mogli da potvrdimo ovakve izjave. Ipak, na sreću po ljubitelje aksesoara, novi izveštaj kompanije AMR dokazao da torbe na koje trošimo enormne količine novca, mogu zaraditi još više.

Kategorija kolekcionarskog luksuza u svetu modnih aksesoara uspela je da pobedi umetnine, klasične automobile i retke viskije, kako bi ibla proglašena za investiciju godine. Istraživanje, koje predstavlja prvu grupu indeksa za praćenje kolekcionarskih torbi, koristi informacije o cenama dobijene od vodećih aukcijskih kuća, mereći performanse brendova kao što su Hermes, Louis Vuitton i Chanel. Kada se nađu na „polovnom“ tržištu, ove torbe dobijaju cene koje su i više nego duplo veće od originalnih.

Ako pogledamo deset najskupljih Hermes torbi koje su ikada prodate na aukciji, jasno je da su one svojim vlasnicima zaradile novac. Mesto broj jedan zauzima Himalaya Birkin tašna sa detaljima od belog zlata i dijamanata, koja je prodata po rekordnoj ceni od 300.168 dolara 2016.godine. Tašna je i dalje najskuplja ikada prodata, a svoju prvobitnu vrednost je praktično duplirala. Najjeftinije Birkin tašne koje se na ovaj način mogu kupiti, koštaće vas oko 5.000 dolara.

Prema ovo istraživanju, Birkin tašne imale su porast u vrednosti od 42 posto tokom protekle godine, dok su na primer umetnička dela sa potpisom slavnog Benksija imala porast od 23 posto. Ukoliko razmišljate šta bi mogla biti vaša nova investicija, torbe su smer u kom morate gledati.