Bil Gejts je najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta koje premašuje Njujork po veličini

Bil Gejts, suosnivač kompanije Microsoft i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, nedavno je govorio o svojoj kontinuiranoj kupovini velikih poljoprivrednih imanja u Americi.

Sada je jasno da je milijarder najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Americi. Posle višegodišnjih izveštaja da je kupovao poljoprivredno zemljište na mestima poput Floride i Vašingtona, otkriveno je da je Gejts, koji ima neto vrednost od skoro 121 milijardu dolara prema Forbsu, izgradio ogroman portfolio poljoprivrednog zemljišta u 19 država.

„Ovo nije deo nekog velikog plana“, pojasnio je Gejts tokom godišnje sesije „Pitaj me bilo šta“ na sajtu Reddit. Milijarder poseduje 275.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u 19 država, što se može uporediti sa 17 puta većom površinom koju zauzima Menhetn.

Gejtsove stotine hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta dospele su u prvi plan u izdanju Land Report 100 iz 2022. godine, godišnjem istraživanju najvećih zemljoposednika u zemlji.

Na pitanje korisnika Reddita: „Zašto kupujete toliko poljoprivrednog zemljišta? Mislite li da je to problem sa bogatstvom milijardera i koliko možete dobiti neproporcionalno?“ Gejts je odgovorio: „Imam manje od 1/4.000 poljoprivrednog zemljišta u SAD. Uložio sam u ove farme da bih ih učinio produktivnijim i otvorio više radnih mesta. Ne postoji nikakav veliki plan – u stvari, sve ove odluke donosi profesionalni investicioni tim."

Istovremeno, prema Business Insider publikaciji, tajkun je pozvao bogate da plaćaju više poreza: „Što se tiče veoma bogatih, mislim da bi trebalo da plaćaju mnogo više poreza i da vremenom daju svoje bogatstvo“.

Napominje se da je Gejts zajedno sa svojom bivšom suprugom Melindom Frenč Gejts i Vorenom Bafetom osnovao organizaciju „Giving Pledge“, koja ima za cilj da podstakne izuzetno bogate da daju najveći deo svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

Neki od najpoznatijih svetskih milijardera koji doniraju preko ove platforme su bivša supruga Džefa Bezosa, Mekenzi Skot, obećavajući da će donirati više od polovine svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, što već čini s vremna na vreme.

Luxury Experience