Bil Gejts finansira izgradnju fabrika za sedam potencijalno obećavajućih vakcina za korona virus

On to radi, iako će zapravo uzalud potrošiti milijarde dolara.

U snimku koji je predstavljen kao uvod u novu epizodu The Daily Show, slavni milijarder rekao je svom domaćinu, Trevoru Noi da njegova filantropska organizacija može pomoći svetskim vladama da se brže mobilišu i pripreme za borbu sa korona virusom.

“Pošto naše fondacije imaju duboko ukorenjenu ekspertizu na polju zaraznih bolesti, razmišljali smo o epidemiji i odlučili smo da finansiramo određene stvari kako bismo bili spremniji za vakcije i slično, pa naš novac zaista u tome može pomoći”, izjavio je Gejts.

On je takođe naglasio da će odabrati sedam najboljih u polju istraživanja vakcine za korona virus i pomoći im da izgrade proizvodne pogone. “Iako ćemo na kraju izabrati maksimum dve vakcine, finansiraćemo izgradnju fabrika za svih sedam, kako ne bismo gubili vreme na provere, a tek onda radili na izgradnji”.

Gejts je izjavio da simultano testiranje i izgradnja proizvodnih kapaciteta ima esencijalni značaj za najbrži razvoj vakcine, do kog će najverovatnije doći za osamnaest meseci.

“To će biti uzaludno potrošeno nekoliko milijardi dolara na građevinske projekte koji na kraju neće biti odabrani. Ali ipak, nekoliko milijardi u našoj situaciji, gde se trilioni gube zbog zastoja u ekonomiji, nisu zaista vredni pomena”.

Inače, Bil je sa svojom suprugom Melindom već donirao 100 miliona dolara za borbu protiv korona virusa, a Gejts fondacija je poslala kućne testove velikom broju ljudi u državi Vašington.

Takođe, Gejts je apelovao na vlasti svih država da uvedu strože mere policijskog časa, naglašavajući da SAD mora zaustaviti život na deset nedelja, kako bi se efikasno izborili sa krizom koja ih je zadesila.