Bil Gejts donira 50 miliona dolara borbi protiv korona virusa

Milijarder i filantrop, koji se prethodno našao u centru naše pažnje zbog odluke da napusti odbor svoje kompanije, odlučio je da podrži borbu protiv globalne pandemije…

Prema svemu sudeći, korona virus planira da osvoji čitavu našu planetu i ne preza pred bilo kojom preprekom. On je iz Kine došao do Evrope, Amerike i drugih delova sveta, zbog čega je Svetska Zdravstvena Organizacija proglasila pandemiju. Osnivač kompanije Microsoft i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, Bil Gejts, odlučio je da pomogne istraživačima u razvijanju leka, putem svoje fontacije Bill & Melinda Gates. Prema najavama, njegova fondacija dobila je odvojeni program nazvan COVID-19 Therapeutics Accelerator, dobila je pedeset miliona dolara, koji će biti rasporeljeni na dvanaest farmaceutskih kompanija i biotehnoloških firmi koje aktivno tragaju za vakcinom. Ta donacija dolazi sa jednom krucijalnom začkoljicom – ko god da dođe do vakcine ili leka, mora obećati da će isti biti pristupačan i dostupan svim delovima sveta.

“Virusi poput COVID-19 šire se brzo, ali se razvoj vakcina i leka kreće sporo”, izjavio je Mark Suzman, izvršni direktor Bill & Melinda Gates fondacije. “Ako želimo da svet učinimo bezbednim i sigurnim od ovakvih događaja, a posebno obraćajući pažnju na najranjivije građane, moramo pronaći način da ubrzamo svoje istraživanje. To uključuje vlade, privatna preduzeća i filantropske organizacije, koji moraju delati brzo i finansirati istraživanje i razvoj”.

Donacija od pedeset miliona dolara, koliko god impresivna, zapravo predstavlja samo deo daleko većeg fonda kojim upravlja Gates fondacija. Oni su se udružili sa kompanijom Wellcome, koja takođe donira 50 miliona dolara, kao i Mastercard Impact Fondom, koji je obećao dvadeset pet miliona dolara.

Cilj čitave ove price je deljenje istraživanja, koordiniranje investicija i prikupljanje resursa, kako bi se pronašla najbrža putanja prema lečenju ove bolesti.