Bernar Arno nadmašio Elona Maska kao najbogatija osoba na svetu

Mask je u četvrtak svrgnut sa prvog mesta nakon što su akcije Tesle pale za jedan odsto.

Još u oktobru 2021. godine, neto vrednost Elona Maska je premašila neverovatnih 300 milijardi dolara i postao je najbogatija osoba na svetu. Ove nedelje, izvršni direktor kompanije LVMH, Bernar Arno, zamenio je generalnog direktora Tesle i SpaceX kompanije i postao je najbogatiji čovek na našoj planeti.

Francuski biznismen je tu titulu nosio četiri puta ranije — u decembru 2019, januaru 2020, kao i u maju i julu 2021. On je prošlog leta pretekao Džefa Bezosa kao najbogatiju osobu sveta sa neto vrednošću od 186,3 milijarde dolara. Kada su se tržišta zatvorila u četvrtak, neto vrednost tajkuna je navodno iznosila 186,2 milijarde dolara - 1,2 milijarde dolara više od Maskove neto vrednosti od 185 miliona dolara. Mask je možda i dalje na vrhu Blumbergovog indeksa milijardera, ali se ne zna koliko će taj status potrajati.

S obzirom na sve kontroverze oko Maskovog preuzimanja Tvitera vrednog 44 milijarde dolara – i jedne čudne slike noćnog ormarića – bilo bi vam oprošteno što mislite da su njegovi izbori poremetili njegove finansije (i možda ste u pravu). Pa ipak, iako je neto vrednost Arnoa u sredu dvaput nadmašila Maskovu, lider Tesle je povratio prvo mesto do zatvaranja tržišta, sa procenjenih 185,4 milijarde dolara što je prema Forbsu prevazišlo 184,7 milijardi dolara Bernara Arnoa.

Uloge su se u četvrtak, međutim, promenile, a procenjena neto vrednost Arnoa iznosila je 185,1 milijardu dolara u 9:30 ujutro. Maskova neto vrednost je zaostala na 184,1 milijardu dolara. Zašto? Akcije Tesle su pale u četvrtak za jedan odsto, nakon što je Blumberg u sredu uveče izvestio da bi Mask mogao da zameni deo duga Tvitera ličnom maržom. Zajam bi navodno bio podržan akcijama Tesle. Ova vest izazvala je pad akcija, što je otvorilo vrata Arnou da nadmaši Maska na Forbsovoj rang listi.

LVMH je u poslednje vreme uživao u snažnom poslovanju, nesumnjivo povećavajući zapanjujuće bogatstvo. U oktobru je konglomerat koji poseduje Louis Vuitton, Bulgari i Tiffany & Co., između ostalih luksuznih brendova — zabeležio snažnu prodaju u trećem kvartalu, što je dovelo do porasta udela u luksuznim proizvodima uprkos sumornim prognozama ekonomista. U međuvremenu, Maskovo neuredno preuzimanje Tvitera teško je uticalo na Tesline akcije od kada je prvi put objavio ugovor 14. aprila (pre nego što je pokušao da odustane od ugovora). Akcije su pale za više od 50 procenata ove godine, a skoro ceo pad se dogodio nakon njegove prve najave o preuzimanju Tvitera.

Mask je planirao da finansira kupovinu Tvitera, delimično, sa ličnim zajmom od 6,3 milijarde dolara. Na kraju je umesto zajma finansirao ostatak kupovine sopstvenom gotovinom i kapitalom od 8 milijardi dolara, prenosi Forbs. Tehnološke akcije su sada pale od sredine aprila, što znači da Tviter sada verovatno vredi manje od cene od 44 milijarde dolara koju je Mask prvobitno pristao da plati.

Otvoreno je pitanje da li će se izvršni direktor Tesle vratiti na vrh kao najbogatija osoba na svetu, ali stručnjaci veruju da najnoviji izveštaji ne izgledaju dobro za njega - kao ni za Tesline investitore.

Luxury Experience