Aukcijska kuća Christie's je imala najbolju godinu do sada u svojoj istoriji

Ako neko misli da je licitiranje samo za stare i iskusne ljude, verovatno greši.

Tokom protekle decenije, nekoliko mladih kupaca potrošilo je ogromne količine novca na svoja omiljena umetnička dela i memorabilije. Dokaz za to su nedavni zapisi iz aukcijske kuće Christie's.

Aukcijska kuća je ove godine uspela da proda 8,4 milijarde umetničkih dela, a većina je otišla u ruke milenijalaca. Prema aukcijskoj kući oko 1.200 novih kupaca koji sada redovno kupuju, licitiraju online, ali počinju po nižim cenama. Aukcijska kuća je u izveštaju takođe objavila da su milenijalci najviše bili zaintersovani za fotografiju, dizajn i umetnost, a takođe su veoma zainteresovani za nove umetnike.

Christie's je ostvario veliki deo prihoda od aukcije The Paul Allen Sale koja je donela 1,6 miliona dolara. Pored toga, kategorija klasika, koja uključuje stare majstore, antikvitete i suvenire, zabeležila je najveći porast od 2021, sa ukupno 789 miliona dolara ove godine.

Američki kupci potrošili su 4,55 miliona dolara, što čini oko 40 odsto ukupnog prihoda kuće, a slede kupci iz Evrope, sa Bliskog istoka i iz Afrike koji su činili 34 odsto prodaje, sa 1,8 milijardi dolara. Takođe je rečeno da 40% novih kupaca potiče iz Azije.

Sve u svemu - izgleda da je ovo bila veoma dobra godina za Christie's!

Luxury Experience