Američke vlasti spremaju novu rundu zaplene jahti ruskih oligarha

Iako nam se čini da američke vlasti možda neko vreme miruju, nisu ni blizu da završe sa ruskim oligarsima, njihovim vilama i plutajućim palatama.

Realnost je sasvim drugačija, jer se američki zvaničnici spremaju da zaplene superjahte ruskih oligarha u novoj rundi. Postavili su merilo bez presedana sa Amadea jahtom vrednom 325 miliona dolara Sulejmana Kerimova koja ostaje usidrena u San Dijegu.

Jednomesečna sudska bitka i natezanje kanapa između Sjedinjenih Država i ruskog oligarha na sudu Fidžija bila je tema za filmske scenarije. Još jedan napad pun akcije na elitu povezanu sa Kremljom od strane američkog Ministarstva finansija bila je superjahta od čelika i aluminijuma Alfa Nero, Andreja Gurijeva. Jahta je ostala usidrena i nepomična sa posadom u Antigvi mesecima nakon što je isključila AIS. Uprkos tome što su mesecima pokušavali da sakriju trag jahte, luksuznu plutajuću palatu u vrednosti od 120 miliona dolara pretražili su vlada Antigve i Barbude i američki agenti FBI. Pored Amadee i Alfa Nero, američke vlasti su takođe zaplenile sjajnu Tango jahtu, Viktora Vekselberga.

Sada su zvaničnici SAD potvrdili da će krenuti na oligarhe i njihove spektakularne superjahte i drugu imovinu, čak i ako to znači da ih jure do drugih krajeva planete. „Vaša imovina nije sigurna. Možete pokušati da premestite svoju jahtu preko okeana, ali mi ćemo ipak doći i zapleniti je“, upozorio je Endrju Adams direktor američke operativne grupe Klepto Capture.

Operativna grupa Klepto Capture već mesecima stoji iza sredstava ruskih tajkuna. Međutim, Endrju Adams, federalni tužilac koji vodi Task Force Klepto Capture, ima široku definiciju njihove misije osim samo zaplene imovine. Adams i njegov tim imaju za cilj da osakate pogodnosti i luksuz Putinovih prijatelja i nateraju ih da budu zabrinuti zbog putovanja. Akcije američkih vlasti i reflektori usmereni na ove oligarhe učiniće da osiguravajuća društva, banke i druge privatne firme neće poslovati sa njima. „To su tiše akcije koje preduzimamo“, rekao je Adams ove nedelje.

Nevolje zvaničnika se ne završavaju zaplenom luksuzne jahte. U stvari, to je samo vrh ledenog brega, ono što sledi je problem nestalne prirode. Superjahta Tango u vlasništvu sankcionisanog ruskog milijardera Viktora Vekselberga bila je prva luksuzna jahta koja je zaplenjena zajedničkom operacijom koju je sproveo FBI na zahtev američkih vlasti, zajedno sa Istragom za unutrašnju bezbednost i španskom Civilnom gardom. Bilo je neverovatno skupo održavati brod od 90 miliona dolara. Vlasti nisu imale ništa da urade nego da superjahtu stave na aukcijski blok da se proda „za mrvice“. Sličnu sudbinu doživeli su i sa zaplenjenom megajahtom Amadea.

Američki poreski obveznici morali su da izdvajaju 110.000 dolara dnevno da bi održali jahtu koji je prepuna svih mogućih pogodnosti. Dodajte ovome 1.000 dolara po danu za pristajanje u luci San Dijego. Od osiguranja, pristajanja i plaćanja posade, računi su zastrašujući koliko je brod luksuzan. Prema izveštaju objavljenom na CNN-u, vlasnici možda troše najmanje 10% kupoprodajne cene na godišnje troškove održavanja i upravljanja svojom jahtom.

S druge strane, ako SAD uspe da dokaže da Amadea zaista pripada Sulejmanu Kerimovu, prodaće jahtu na aukciji, a prihod će biti dat Ukrajini.

Luxury Experience