Američke vlasti ponovo plene imovinu Viktora Vekselberga

Skoro godinu dana nakon što je zaplenila luksuznu superjahtu ovog oligarha, on je ponovo na meti Ministarstva pravde SAD koje mu je zaplenilo raskošne kuće u Hemptonsu, Njujorku i Majamiju, vredne neverovatnih 75 miliona dolara…

Operacija KleptoCapture Ministarstva pravde ponovo je u akciji. Ruski oligarch, Viktor Vekselberg nije zadovoljan ovim vestima; na kraju krajeva, zvaničnici sada zaplenjuju luksuzne nekretnine vredne 75 miliona dolara koje pripadaju vlasniku zarobljene superjahte Tango vredne 90 miliona dolara. Šest luksuznih imanja u severnom delu Njujorka, Hemptonsku i Floridi pretreseno je u septembru prošle godine, a imovina ovog rusko-izraelsko-kiparskog milijardera bila je predmet izbegavanja sankcija i pranja novca. Kako saznajemo, Vekselberg je pokušao da proda dve nekretnine, a da nije obavestio Kancelariju za kontrolu strane imovine.

Američki tužilac Demijan Vilijams rekao je: „Današnja tužba, podneta na godišnjicu invazije Rusije na Ukrajinu, traži oduzimanje šest luksuznih nekretnina u vlasništvu Viktora Vekselberga koje je njegov saradnik Vladimir Vorončenko održavao usmeravajući milione dolara u Sjedinjene Države. Podnošenjem ove žalbe, Sjedinjene Države šalju snažnu poruku onima koji krše sankcije i učestvuju u pranju novca koja govori da ćemo koristiti sve raspoložive alate kako bismo oduzeli prihode stečene kriminalom i da će taj novac koristiti za pomoć našim saveznicima u Ukrajini pod novodonetim zakonom“.

Šef KleptoCapture, Endru Adams, rekao je: „Korumpirani profesionalci i lažne kompanije mogu biti obeležja pranja novca i izbegavanja sankcija, ali su to prepreke koje će marljivi, posvećeni istražitelji i tužioci savladati”. Dodao je da je prijava još jedan korak koji su DOJ i partneri preduzeli u pravcu uklanjanja nezakonito stečenih dobitaka od onih koji bi pokušali da izbegnu sankcije SAD, i ka stavljanju vrednosti ove imovine na raspolaganje za pomoć Ukrajini.

Pre skoro godinu dana, FBI je zaplenio jahtu Tango

FBI je zaplenio jahtu Tango dugu 255 stopa u aprilu 2022. u Palma de Majorci, glavnom gradu španskih Balearskih ostrva, u saradnji sa američkim vlastima, istragom za unutrašnju bezbednost i španskom civilnom gardom. Brod Feadship dužine 255 stopa je konstruisan 2011. godine i opremljen je sa sedam apartmana za goste, bazenom, kozmetičkim salonom i bioskopom na otvorenom. Slično gorepomenutim nekretninama, plutajuća imovina vredna 90 miliona dolara, vrednija od svih šest nekretnina zajedno, zaplenjena je u okviru istraga o prevari, pranju novca i lažnim dokumentima koji su korišćeni za skrivanje vlasništva nad brodom.

Zaplena superjahte Tango označila je prvu zaplenu imovine koja je pripadala sankcionisanoj osobi koja je bliska veza sa ruskim režimom. Sva Vekselbergova imovina u SAD bila je zamrznuta na početku rusko-ukrajinskog rata. Pored toga, američkim kompanijama je zabranjeno da posluju sa njim i njegovim entitetima.

Viktor Vekselberg, vlasnik megajahte Tango, živi u Švajcarskoj

Šezdesetpetogodišnji ruski milijarder, rođen u Ukrajini, ima neto vrednost od 6,9 milijardi dolara, kao vlasnik i predsednik Renova grupe. Svoj prvi milion zaradio je prodajom starog bakra od dotrajalih kablova. Tajkun je prema navodima kupio devet Fabergeovih imperijalnih uskršnjih jaja od izdavačke porodice Forbs u Njujorku 2004. godine. Masovna kupovina od 100 miliona dolara učinila ga je najvećim vlasnikom Faberžeovih jaja na svetu. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Sjedinjene Države su sankcionisale Vekselberga, zaplenile su njegovu imovinu i uvele zabranu putovanja. Zbog sankcija, u američkim i švajcarskim bankama zamrznuto je skoro 1,5 milijardi dolara. Aluminijumski baron navodno živi u Švajcarskoj.

Luxury Experience