8.000 luksuznih automobila namenjenih izvozu u Rusiju skuplja prašinu u belgijskoj luci

Sankcije bez presedana protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu osmišljene su da osakate ekonomiju zemlje i kazne Putina i njegove saradnike.

Međutim, složenost mreže sankcija takođe utiče na evropske nacije kojima je teško da se snalaze u merama kažnjavanja Rusije. Prema novom izveštaju oko 8.000 luksuznih automobila namenjenih Rusiji zaglavljeno je u luci u Belgiji jer vlastima je veoma teško kako da tumače i sprovode sankcije. Ogromno gomilanje automobila u luci Zebriž uključuje hiljade luksuznih vozila koja su stigla iz Azije u prvoj nedelji aprila i uključuju neke od najnovijih modela Cadillac, Mercedes i Lexus.

Svi automobili zaglavljeni u luci trebalo je da budu otpremljeni u Rusiju, ali su bili podvrgnuti zabrani koja zabranjuje izvoz vozila vrednih više od 50.000 evra (oko 54.000 dolara). Zvaničnici luke Zebriž tvrde da je više od 1.000 kontejnera na putu za Rusiju zaustavljeno zbog provere. Zebriž je jedna od najvećih luka za pretovar vozila u Evropi u kojoj se kreće više od dva miliona automobila godišnje. Međutim, i mnoga druga izvozna čvorišta širom Evrope koja se suočavaju sa sličnim problemima.

Automobilska industrija koja je ozbiljno pogođena pandemijom sada se teško nosi sa ratom u Ukrajini. „Vozila su bila pod zabranom uvoza luksuznih proizvoda, ali postoji niz drugih proizvoda zaglavljenih ovde koji su pod različitim sankcijama“, rekao je Mark Adriansens, direktor lučkog terminala za automobile. „Automobili se verovatno neće kretati još dugo jer će se verovatno prodavati na različitim tržištima."

Luxury Experience